Kendimizi Denetlemek

2015 gözlemsel çalışması, Avustralya'daki tıp öğrencilerinin davranışlarını analiz etti. Sidney, Kuzey Güney Galler Üniversitesi'nde bir enfeksiyon kontrol uzmanı olan Mary-Louse McLaws ve meslektaşları, öğrencilerin saatte ortalama 23 kez yüzlerine dokunduğunu keşfetti. Tıp öğrencilerinin risklerin diğerlerinden daha fazla farkında olması gerektiği göz önüne alındığında, bu oldukça dokunaklıdır.

Ve bu davranış, çevremize ve hatta başka insanlara dokunduğumuzda ellerimizle aldığımız bakteri ve virüsleri yayarak kendimizi hastalığa bulaşmaya eğilimli kılıyor. Bu nedenle sağlık yetkilileri Covid-19'un yayılmasını azaltmak için yüzlerimize dokunmamaya karşı uyardılar.

Ama neden yüzlerimize bu kadar çok dokunuyoruz ve bunu nasıl kesebiliriz?

Almanya'nın Leipzig Üniversitesi'nde psikolog olan Martin Grunwald, bu şekilde kendiliğinden dokunmanın "türümüzün temel davranışı" olduğunu söylüyor.

“Kendine dokunma, genellikle iletişim kurmak için tasarlanmayan ve çok az bilerek veya hiç farkında olmadan gerçekleştirilen özdenetim hareketleridir” diyor. "Tüm bilişsel ve duygusal süreçlerde anahtar bir rol oynarlar. Tüm insanlarda görülürler."

Berkeley'deki California Üniversitesi'nden psikolog Dacher Keltner'e göre, yüzümüze dokunmak, bir tür kendi kendini yatıştırıcı bir mekanizma gibi davranabilir. Bazı araştırmalar, cilt-cilt temasının, sakinleştirmeye ve stresi azaltmaya yardımcı olabilecek oksitosin hormonunun salınmasına neden olduğunu göstermiştir. Diğer zamanlarda yüzünü bilinçsizce flört etmek için ya da "bir sahneyi perdeler gibi davranmak, sosyal dramanın bir eylemini kapatmak, bir sonraki adımda baş etmek" için kullanırız diyor Keltner.

Diğer uzmanlar, kendinden dokunmanın duygularımızı ve dikkat süremizi kontrol etmenin bir yolu olduğuna inanıyor. Ancak gözlerimiz, burnumuz ve ağzımız da bakterilerin ve virüslerin vücudumuza girmesi için önemli kapılardır.

2012 yılında, araştırmacılar Brezilya'nın Florianopolis kentinde ve ABD Washington DC'de bir metroda rastgele seçilen insanların bir örneğini izlediler. Gözlemledikleri, izlendiklerinin farkında olmayan insanların yüzeylere dokunduklarını ve daha sonra burun veya ağızlarına saatte üç kereden fazla ulaştıklarını buldular.

Bazı sağlık uzmanları için, kendi kendine dokunma eğilimi belki de yüz maskelerinin yararlı bir koruma şekli sunduğu yerdir. Tıbbi maskeler mutlaka virüsü tamamen durdurmazken, burun ve ağza dokunmayı zorlaştırır.

İngiltere, Leeds Üniversitesi'nden bir virolog olan Stephen Griffin, "Maske takmak, insanların el hijyeni olmadan önemli bir enfeksiyon kaynağı olan yüzlerine dokunma eğilimini azaltabilir." dedi.

Maske takmanın yanı sıra, yüzlerimize ne kadar dokunduğumuzu nasıl azaltabiliriz?

Columbia Üniversitesi'nde davranışçı bir bilim adamı olan Michael Hallsworth, tavsiyeyi uygulamaya koymanın gerçekten zor olduğunu söylüyor.

“İnsanlara bilinçsiz olarak gerçekleşen bir şey yapmalarını söylemek klasik bir sorundur” diyor. "İnsanların ellerini daha sık yıkaması daha az yüzlerine dokunmaktan daha kolaydır. Birisine 'Bilinçsiz bir şey yapma' derseniz başarılı olmazsınız."

Ancak Hallsworth, yardımcı olabilecek bazı "dürtme" tekniklerinin olduğuna inanmaktadır. Bunlardan biri yüzlerimize ne sıklıkta dokunduğumuza daha dikkat etmektir.

"Bu bir kaşıntı gibi fiziksel bir ihtiyaç olduğunda, örneğin, ikame bir davranış oluşturabiliriz" diyor. "Kolun arkasını kullanın. İdeal bir çözüm olmasa bile riski azaltırsınız." Ayrıca, belirli durumlarda neden yüzlerimize dokunduğumuzu anlamaya çalışmanızı tavsiye ediyor.

Hallsworth, "Dokunmayı tetikleyen durumların farkına varırsak, bunlara göre hareket edebiliriz" diyor. "Gözlerine dokunan insanlar güneş gözlüğü takabilir. Ya da dokunmanın olabileceğini hissettiklerinde ellerinin üzerine oturun."

Yüze dokunmamanızı hatırlatan "notlar" da yardımcı olabilir.

Ayrıca, ellerimizi meşgul etme yöntemlerine de başvurabiliriz - örneğin, stres çarkları veya stres topları - özellikle başparmaklarımızın boşta olduğu anlarda. Ancak nesnelerle gezinmek, dokunduğumuz yüzey sayısını da arttırır, bu nedenle sık sık dezenfekte edilmeleri gerekir.

Eldivenler de virüsü toplayıp yayabileceğinden, az koruma sağlar. Ve en gayretli insanlar bile, yüzlerine tamamen dokunmaktan kaçınmak için kendileri ile mücadele edebilirler. Bunun yerine Dünya Sağlık Örgütü sık sık el yıkamayı, diğerlerinden uzak kalmanızı ve el sıkışmak gibi fiziksel temastan kaçınmanızı önerir.

https://www.bbc.com/future/article/20200317-how-to-stop-touching-your-face

 

Virüsün Yaşama Süresi

Covid-19'u yani koronavirüsünü bulaşmış yüzeylere dokunarak alabiliriz, ancak virüsün insan vücudunun dışında ne kadar süre hayatta kalabileceği henüz kesinleşmiş değil.

Covid-19 yayıldıkça yüzey korkusu da arttı. Artık dünyanın her yerinde halka açık yerlerde bazı tanıdık sahneler var - dirsekleriyle kapı açmaya çalışan insanlar, sapları tutmamak için tren yolculuklarında titizlikle dolaşan yolcular, ofis çalışanları her sabah masalarını siliyorlar.!

Yeni koronavirüsün en çok etkilediği alanlarda, koruyucu giysilerdeki işçi ekipleri, meydanlarda, parklarda ve halka açık sokaklarda bir dezenfektan spreyi püskürtmek için gönderildi. Ofislerde, hastanelerde, mağazalarda ve restoranlarda temizlik tedbirleri artırıldı. Bazı şehirlerde, iyi niyetli gönüllüler geceleri nakit makinelerinin tuş takımlarını ovmak için dışarı çıktılar.

Grip de dahil olmak üzere birçok solunum yolu virüsü gibi, Covid-19, enfekte olmuş bir kişinin öksürdüğü sırada burun ve ağzından salınan küçük damlacıklara yayılabilir. Tek bir öksürük 3.000 damlacık üretebilir. Bu parçacıklar diğer insanlara, giysilere ve etraflarındaki yüzeylere inebilir, ancak daha küçük parçacıkların bazıları havada kalabilir. Ayrıca virüsün fekal maddede (dışkı) daha uzun süre yaşadığına dair bazı kanıtlar vardır, bu nedenle tuvaleti ziyaret ettikten sonra ellerini iyice yıkamadıklarında dokundukları her şeyi kirletebilir, virüsü bulaştırabilir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, bir yüzeye veya nesneye virüsle dokunmanın ve sonra kendi yüzüne dokunmanın "virüsün yayılmasının ana yolu olduğu düşünülmediğini" belirtmek gerekir. Yine de, CDC, Dünya Sağlık Örgütü ve diğer sağlık yetkilileri, Covid-19'un yayılmasını önlemede hem ellerini yıkamak hem de sık sık dokunulan yüzeyleri temizlemek ve dezenfekte etmenin önemli olduğunu vurguladılar. Bu nedenle, doğrudan bulaşmış yüzeylerin kaç olaya neden olduğunu tam olarak bilmesek de, uzmanlar dikkatli olmanızı tavsiye ediyor.

Belirsiz olan bir husus, Covid-19 hastalığına neden olan virüsün adı olan SARS-CoV-2'nin insan vücudunun dışında ne kadar süre hayatta kalabileceğidir. Sars ve Mers de dahil olmak üzere diğer koronavirüsler üzerinde yapılan bazı çalışmalar, uygun bir şekilde dezenfekte edilmedikçe, metal, cam ve plastik üzerinde dokuz gün kadar yaşayabileceklerini buldu. Bazıları düşük sıcaklıklarda 28 güne kadar kalabiliyor.

Coronavirüslerin hayatta kalabilecekleri açısından özellikle esnek oldukları iyi bilinmektedir. Ve araştırmacılar şimdi bunun yeni koronavirüsün yayılmasını nasıl etkilediği hakkında daha fazla şey bulmaya çalışıyorlar.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü'nden (NIH) bir virolog olan Neeltje van Doremalen ve Hamilton, Montana'daki Rocky Mountain Laboratuvarlarındaki meslektaşları, SARS-CoV-2'nin ne kadar süre dayanabileceğine dair ilk yüzey testlerinden bazılarını yaptılar. Henüz bilimsel bir dergide yayınlanmamış olan çalışmaları, virüsün havaya öksürüldükten sonra üç saate kadar damlacıklarda hayatta kalabileceğini göstermektedir. 1-5 mikrometre arasındaki ince damlacıklar - bir insan saçının genişliğinden yaklaşık 30 kat küçük - durgun havada birkaç saat kalabilir.

Filtrelenmemiş klima sistemlerinde dolaşan virüsün, özellikle aerosol damlacıkları, rahatsız edici havada daha hızlı yüzeylere yerleşme eğiliminde olduğundan, bunun en fazla birkaç saat devam edeceği anlamına gelir.

Ancak NIH çalışması, SARS-CoV-2 virüsünün kartonda daha uzun süre - 24 saate kadar - ve plastik ve paslanmaz çelik yüzeylerde 2-3 güne kadar hayatta kaldığını buldu.

Bulgular, virüsün kapı kolları, plastik kaplamalı veya lamine tezgahlar ve diğer sert yüzeylerde bu kadar uzun sürebileceğini göstermektedir. Ancak araştırmacılar, bakır yüzeylerin virüsü yaklaşık dört saat içinde öldürme eğiliminde olduğunu buldular.

Daha hızlı bir seçenek var: araştırmalar, koronavirüslerin,% 62-71 alkol veya% 0.5 hidrojen peroksit ağartıcı veya% 0.1 sodyum hipoklorit içeren ev tipi ağartıcı ile yüzeyleri dezenfekte ederek bir dakika içinde etkisiz hale getirilebileceğini gösterdi. Daha yüksek sıcaklıklar ve nem, diğer koronavirüslerin daha hızlı ölmesine neden olma eğilimindedir, ancak araştırmalar Sars'a neden olan ilgili bir koronavirüsün 56° C veya 132° F üzerindeki sıcaklıklarla (yaralanmaya neden olacak bir banyo haşlamasından bile daha sıcak) öldürülebileceğini göstermiştir. (her 15 dakikada bir yaklaşık 10,000 viral partikül oranında).

Enfekte bir kişi tarafından öksürülen tek bir damlacıkta kaç virüs parçacığının olacağına dair veri bulunmamasına rağmen, grip virüsü üzerine yapılan araştırmalar, daha küçük damlacıkların on binlerce grip virüsü içerebileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, bu virüsün kendisine, solunum sisteminde nerede bulunduğuna ve kişinin enfeksiyonun hangi aşamasında olduğuna bağlı olarak değişebilir.

Dezenfekte edilmesi daha zor olan giysiler ve diğer yüzeylerde, virüsün ne kadar süre dayanabileceği henüz net değildir. Her ne kadar giyim üzerinde test yapılmakta ise de, Rocky Mountain Laboratories'deki virüs ekoloji bölümünün başkanı ve NIH çalışmasına öncülük edenlerden biri olan Vincent Munster emici doğal lifler virüsün hızlı bir şekilde kurumasına neden olabilir diyor.

“Virüs, gözenekli malzemede hızla kuruyor ve liflere yapışabiliyor” diyor. Sıcaklık ve nemdeki değişiklikler, virüsün ne kadar süre dayanabileceğini de etkileyebilir. Bu nedenle, gözenekli malzeme daha fazla maruz kalındığında, havadaki asılı damlacıklardan neden daha az yaşamaya meyilli olduğu açıklanabilir. “Şu anda sıcaklık ve nemin etkisini daha ayrıntılı olarak araştırmak için takip deneyleri yapıyoruz.”

Munster, virüsün bu kadar uzun süre yaşama yeteneğini, el hijyeni ve yüzey temizliğinin önemine işaret ediyor.

“Bu virüsün çeşitli yollardan bulaşma potansiyeli var” diyor.

https://www.bbc.com/future/article/20200317-covid-19-how-long-does-the-coronavirus-last-on-surfaces