Koronavirüs ile mücadelede SABUN neden ağartıcıya tercih edilir

camasir-suyu.jpg

Neredeyse 5.000 yıldır, insanlar temizlik ürünleri hazırladı, ancak sabun ve suyun basit kombinasyonu, yeni koronavirüs de dahil olmak üzere bulaşıcı hastalıklara karşı en güçlü silahlardan biri olmaya devam ediyor. Yine de, COVID-19 gibi salgınlar ortaya çıktığında ve paniklendiğinde, insanlar nedense çoğu gereksiz veya virüslere karşı etkisiz olan her türlü kimyasal temizleyiciyi satın almak için acele ederler.

Birçoğu virüsleri öldürmek için gerekli miktarda alkol (hacimce en az yüzde 60) olmamasına rağmen, köpük el dezenfektanları mağaza raflarından yokoluyor. Yeni koronavirüsün en çok etkilediği ülkelerde, fotoğraflar kamusal kaldırımlar boyunca veya ofis binaları içinde çamaşır suyu çözeltileri püskürten tehlikeli madde takımlarındaki ekipleri gösteriyor. Ancak uzmanlar, bunun koronavirüsün yayılmasını nötralize etmek için gerekli olup olmadığı konusuna şüphe ile yaklaşmaktalar.

Çamaşır suyu kullanmak, bir sineği yüzmesi için coplamak gibidir, diyor Cambridge Üniversitesi'nden virolog Jane Greatorex. Ayrıca mu madde, metali korozyona uğratabilir ve zamanla çok solunması halinde diğer solunum sağlığı sorunlarına yol açabilir.

Georgia State Üniversitesi'nden bir çevre sağlığı bilimcisi olan Lisa Casanova, “Çamaşır suyunu çok fazla kir içeren bir yüzeye koyarsanız, bu kir, çamaşır suyunu yiyecektir” diyor. O ve diğer uzmanlar bunun yerine, bir yüzeyi içeride ve dışarıda kolayca dezenfekte etmek için bulaşık sabunu gibi daha yumuşak sabunların kullanılmasını önermektedir.

Sağlık görevlilerinin neden sabuna geri dönmeye devam ettiğini tam olarak anlamak için, koronavirüsün vücut dışında nasıl var olduğunu ve virüsün ortak yüzeylerde ne kadar süre kalacağına dair ön araştırmaların ne dediğini bilmek yararlı olacaktır.

İnsanların koronavirüs ile enfekte olmalarının birincil yolu kişiden kişiye bulaşmasıyladır. Sarılma, el sıkışma veya birlikte bir kamusal alanda gerçekleşen yakın temas, enfekte olmuş bireylerin tipik olarak hapşırma veya öksürük yoluyla solunum damlacıklarının kolayca yaymasını sağlar.

Ancak solunum damlacıkları ağır olduğu için doğal olarak kolayca yere düşer. Nereye inildiklerine bağlı olarak, virüsü bir burun veya ağza taşıyan bir el ile taşımadan önce enfeksiyona yol açan bir yüzey üzerinde kalabilirler.

Tüm virüsler, bir viral zarf olarak bilinen yağ bazlı bir kılıf içerebilen bir lipitler ve proteinler topluluğu içinde paketlenmiş genetik kod parçalarıdır. Kılıflı bir virüsü yok etmek, midenin bir yüzeyde aylarca yaşayabilen norovirüs gibi zarfsız benzer virüsleri öldürmesi, daha az çaba gerektirir. Zarflı virüsler tipik olarak sadece birkaç günlüğüne bir vücut dışında hayatta kalır ve öldürülmesi en kolay olanlar arasında kabul edilir, çünkü kırılgan dış kısımları bozulduğunda, çözülme başlarlar.

Yine de her zarflı virüs farklıdır ve dünyadaki bilim adamları, yeni koronavirüsün resmi adı olan SARS-CoV-2'yi nasıl dönüştüğünü anlamak için yoğun bir şekilde araştırmaktadır. New England Journal of Medicine'de Salı günü yayınlanan bir araştırma, çeşitli materyallerde ne kadar süreyle tespit edilebileceğine baktı. Princeton Üniversitesi'nde evrimsel bir biyolog ve bir çalışma yazarı olan Dylan Morris, görevin tıbbi ortamlarda bulunan hangi yüzeylerin hastaları enfekte etmek için potansiyel bir fosseptik olarak kullanılabileceğini araştırmak olduğunu söyledi.

Yüzeylerde SARS-CoV-2'nin kartonda 24 saat, paslanmaz çelikte iki gün ve polipropilen adı verilen sert bir plastikte üç gün sürdüğünü buldular. Virüs, bakterileri ve virüsleri doğal olarak parçalayan bir malzeme olan bakır üzerinde sadece dört saat boyunca yaşadığı bulundu. Çalışma aynı zamanda 2002 ve 2003'te büyük bir salgına neden olan yeni koronavirüs ve kuzeni SARS'ı benzer sürelerde yüzeylerde yaşayabildiğini ortaya koydu.

Ayrıca virüs ömrü için bakınız: Kendimizi Korumak

ABD'de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, virüslerin birincil bulaşma yolu olarak kartonun düşünülmediğini vurgulasa da, kalabalıktan kaçınmak için çevrimiçi mal siparişi veren kişiler için kartonla akla gelebilir.

Morris günlük yüzeylerde çok fazla spekülasyon yapmak istemiyor, ancak genel tavsiyesi eşyaları ve kendi ellerini dikkatli bir şekilde yıkamak olacaktır.

Ancak çalışmalarının sınırlamaları vardır. Ekip virüsü yüksek kontrollü bir laboratuar ortamında inceledi. Merdiven korkuluğu veya otobüs direği gibi yaygın olarak dokunulan alanlar daha yüksek miktarda virüs içerecek ve enfeksiyon için daha büyük bir risk oluşturacaktır. Çevresel koşullar, virüsün ne kadar süreceğini de etkileyebilir. Örneğin, nemin solunum damlacıklarının havada dolaşmasını zorlaştırdığı düşünülür ve ultraviyole ışığın virüsleri bozduğu bilinmektedir.

Çalışma aynı zamanda yeni koronavirüsün üç saate kadar aerosoller (küçük havadaki partiküller) olarak devam edebileceğini buldu, ancak Morris daha büyük solunum damlacıklarının bulaşıcı olma olasılığının daha yüksek olduğunu açıkladı. Viral aerosoller öncelikle ventilasyon gibi bazı tedavilerin bu partikülleri üretebildiği klinik ortamlarda bir endişe kaynağıdır. Bu koronavirüs aerosollerinin açık hava ortamlarında veya süpermarketler gibi halka açık yerlerde devreye girmesi olası değildir.

Morris’in çalışması, ABD Gıda ve İlaç İdaresi'ne göre, giyim veya ürün gibi yaygın olarak ele alınan öğeleri içermiyordu, ancak yeni koronavirüsün gıda yoluyla bulaşabileceğine dair bir kanıt yok.

İnfluenza virüsleri üzerinde yapılan çalışmalarda, giysi ve tahta gibi gözenekli maddeler virüsü dört saatten fazla barındırmıyordu. Çünkü bu maddeler nemi virüsten uzaklaştırır ve bozulmasına neden olur.

Ne dokunursanız olun, sabun ve su, herhangi bir potansiyel koronavirüsü enfeksiyona yol açmadan önce ellerinizden çıkarmanın en iyi yoludur. Koronavirüs cilde nüfuz etmez, çünkü en dış tabakanız hafif asidiktir, bu da çoğu patojenin vücuda girmesini önler.

Sabun çok etkili çünkü kimyası koronavirüsün dış zarfını açıyor ve bozulmasına neden oluyor. Bu sabun molekülleri daha sonra suda yıkanmış küçük virüs parçalarını hapsediyor. El dezenfektanları, virüsde bulunan proteinleri parçalayarak benzer şekilde çalışır.

Uzmanlar, musluk suyunun da endişe kaynağı olmadığını, çünkü herhangi bir kontaminasyonun atık su yoluyla gelmesi gerektiğini söylüyor. Koronavirüs dışkıda bulunmasına rağmen, CDC'ye göre virüs henüz atık suda tespit edilmemiştir. Notre Dame Üniversitesi'nden çevre mühendisi Kyle Bibby, durum böyle olsa bile, ABD su filtrasyonunun koronavirüsleri öldürecek kadar sağlam olduğunu söylüyor.

“Virüslere su bazlı bir yolla maruz kalabilmeniz teknik olarak akla yatkın mı? Evet.

Bir kamu üyesinin endişelenmesi gerçekçi midir? Hayır."

“Şu anda ihtiyacımız olan son şey insanların musluk suyu içmekten çok ellerini yıkamaktan korkmaları.”

 

SARAH GIBBENS

MARCH 18, 2020 - NatIonal GeographIc

 

https://www.nationalgeographic.com/science/2020/03/why-soap-preferable-bleach-fight-against-coronavirus/?cmpid=org=ngp::mc=crm-email::src=ngp::cmp=editorial::add=SpecialEdition_20200320&rid=459AF528DC78A373D64226DED44EE413