Terim ve Kısaltmalar


 

Havacılıkta kısaltmalar, kodlar ve çeşitli tanımlar, her sene havacılık İngilizcesine ilave edilen 2000 kelime nedeniyle bir zorunluluk olmuştur.

Bu zorunluluk, değişik konularda, bilimde ve özel işlemlerde çakışmalara yol açmakta ve kargaşa yaratmaya başladığında anlaşılmıştır ki kısaltmalar, sanıldığı gibi yarar sağlama yerine karmaşa yaratır bir düzeye gelmiştir.

Artık her yayın, kendi kısaltmalarını ve anlamlarını beraberinde yayınlamak zorundadır.

Artık m harfinin ifade ettiği anlam konuya, algıya bilim türüne ve dil bilgisine göre çok ayrı şey ifade etmekte ve okuyanı "m" letmektedir.

Burada kısa yol verdiğiniz her türlü kısaltmanın, yerine göre değiştiğini bilmek ve okuyacağımız dokümandaki kısaltmalar bölümüne bakarak okumaya devam edeceğimizi unutmayalım.

 

Bir de havacılıkta kullanılan 1'li, 2'li, 3'lü ve 4'lü kısaltmalar ve kaynak-kullanım alanı kargaşası var.

 

Tek harf kısaltmalarının en ünlüsü Zaman için yapılandır. Z - Zulu. (Fonetik alfabe ile Z nin okunuşu)

Bu harita sizlere detay verecektir.

 

T-1.jpg

 

İkili kısaltmalar, Havayolu, Demiryolu ve Otobüs firmalarının bilgisayarlı rezervasyon sistemi kullananları için, yine bilgisayarlı rezervasyon sistemi kullanan Kargo taşıyıcılarının ULD takibi için ve SITA üyeleri için IATA tarafından üretilir. Uluslararası kısaltmalar sistematiği içerisinde önce iki harf grubu ile başlamış, artık harf ve sayı ile birlikte ifade edilmeye başlamıştır. Havacılıkta Mevcut 17,576 kodun 323 adedi ortak kullanımdır. Sebebi kıta ayırımıdır. Avrupa'dan kalkan bir uçağın henüz Avustralya’ya direk gitme ihtimali olmadığından kıtasal ayrım bilgisayar tarafından yapılmaktadır.

 

Üçlü kısaltmalar, Airline Coding Directory (ACD) adı altında IATA tarafından verilir. Üçlü harfli havayolu tanımı (THY) ve üçlü sayısal kodu (235) ile meydan tanıtım işaretlemesi (ADB) bu kapsamda yapılır.

 

Dörtlü tanımlama ise ICAO tarafından belirlenmiş esasa göre yapılmaktadır. Bu sistem bölgeleme sistemidir. Sonra Ülke ve sonra devletlerin vereceği meydan ikili kodlaması ile biter. LTBA-Dünya üzerindeki L bölgesi, T Türkiye, BA ise devletin Atatürk Havalimanı için belirlemiş olduğu ikili kod. Tabi seyrüsefer amaçlı kodlamalar da bu ikili sisteme dahildir. LTAA, LTBB gibi.

 

T-2.jpg

 

Tüm bu kısaltmalar, yaklaşık iki senede bir değişir ve ayrılanların yerine yenileri katılır. Ayrılmak, kapanma ile olur. Son yıllarda kapanan havayolu gibi bir çok meydan da vardır. (AAP-KAAP – Andrau AirparkAlief, Texas, United States Kapanış 1998). Sürekli bir değişim bu endüstride doğaldır.

Havacılıkta önemli olan tek bir şey vardır.

Hiçbir şeyi ezberlemeyeceksin. (Güncelleşme özelliğinden dolayı)

Nerede bulacağını bileceksin.

 

Herkese kolay gelsin.

Sevgiler

 

Servet BASOL

071121

www.servetbasol.com
servetbasol@servetbasol.com