Berlin Havalimanları..!

APH-1844.png

Berlin’in Havalimanlarının kaderlerini bilir misiniz?

Tegel Havaalanı

1896’da, Zeplin taburu kışlası olarak Jungfernheide'de inşa edilmiştir. İlk kontrol edilebilir balonların deneyleri (Parseval ve Groß-Basenach tipi hava gemileri) için çeşitli tasarımların denemeleri burada yapılmıştır.

Schoenefeld Havaalan

1934 senesinde Henschel Uçak Fabrikası ile çelik baskı şirketi Ambi-Budd ile bir anlaşma imzalayarak Schoenefeld'de uçak inşa etmeye başlarlar. Yeni uçaklara yer sağlamak için her biri 800 metrelik üç pist inşa edilmiştir.

Tempelhof Havaalanı

Naziler tarafından 1936-1941 yılları arasında çok daha küçük bir havalimanı yerine inşa edildi. Eski havalimanı binası Avrupa'nın en büyük anıtıdır. Bu eşsiz binanın en değişik taraflarını görmek ve tarihini bilmek de önemlidir. Monako ülkesinden büyük bir alan kaplar. Tarihi boyunca çok değişik şekillerde hizmet vermiştir.

Berlin Brandenburg Willy Brandt Havalimanı

Önemli tarihlerdeki gelişmeleri sıralayalım;

1996 Berlin, Brandenburg ve Federal Cumhuriyet hissedarları Berlin Brandenburg Uluslararası Havalimanı BBI'yı kurmayı kabul etti. Schoenefeld, başkente olan yakınlığı nedeniyle en iyi yer olarak seçilmişti. Berlin Brandenburg Havalimanı'na dönüşümünün bir parçası olarak, Schoenefeld 970 hektar genişledi. Yeni havalimanının toplam alanı 1.470 ha veya kabaca 2.000 futbol sahası büyüklüğündedir.

1999’da yeni havalimanının etrafındaki bölgede yer değiştirme konusunda bir anlaşmaya varıldı. Sadece iki buçuk yıllık bir planlamadan sonra Flughafen Berlin-Schönefeld GmbH (FBS), planlama onayı için başvuru yapabilir hale geldi.

2003 Hazırlık çalışmaları, arkeolojik araştırmalar ve yer değiştirmeler başladı.

2006 İlk inşaat projeleri için ihale süreci başladı ve inşaat alanı hazırlandı.

2007 Demiryolu tüneli ve yeraltı tren istasyonu inşaatı başladı. Yapım çalışmaları aynı zamanda kuzey taksi yolu sistemi, yeni güney pisti ve yol altyapısında da içeriyor.

2009 Yeni havalimanı terminalinin dış yapısı tamamlandı ve Deutsche Bahn AG, yeraltı tren istasyonuna bağlandı. 4.000 metrelik bir pist inşa edildi. 2009 yılında havaalanları toplamda 22,3 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak.

2011 Fay Project, HCI Capital ve Berlin Havalimanları, BER Havalimanı'nın terminal binasının hemen önünde bir havalimanı hizmet merkezi olan Airport City'deki ilk ofis binası için temel atılmasını kutladı. Proje, kullanıcı dostu bir tasarıma ve geniş kapsamlı bir sürdürülebilirlik anlayışına sahiptir. Kiralama işlemi şimdiden çok ilerlemiş durumdadır.

2011  Kasım 24’de Berlin Brandenburg Havalimanı'ndaki temel test işlemleri başlıyor. Havayollarının çalışanları, güvenlik hizmetleri, yer hizmetleri ve havalimanı, tüm operasyonel işlemleri ve yöntemleri test eder, günlük havaalanı operasyonları - check-in'den güvenlik taramasına ve binişe kadar - hepsi simüle edilir. Çalışanlar, teorik bloklar ve yerinde denetimlerden oluşan eğitim oturumlarında kendilerini yeni çalışma yerlerinin topoğrafyası ile tanışırlar. Altı aylık deneme operasyonunun amacı tüm problemleri ve potansiyel hata kaynaklarını tanımlamak ve ortadan kaldırmaktır. Nihayetinde amaç, mümkün olduğunca az sayıda aksaklık ile sorunsuz bir çalışma ortamının başlatılmasını sağlamaktır.

2012 Şubat ve Mayıs ayları boyunca, sınama çalışmaları için havalimanı denetçileri çağrıldı. Berlin ve Brandenburg'dan 10 bin kişilik kontrol grubu yeni havalimanını sınadı. Tüm havalimanı yöntemleri - check-in işleminden güvenlik kontrolleri ve binişe kadar - 30 günlük entegre denemeler ile kontrol edildi. Sonuçlar onamaya yeterli değildi. Ne yazık ki Mayıs 2012'de, BER için planlanan Haziran 2012'nin açılış tarihi, ertelenmek zorundaydı.
BER açılmadan önce sınama çalışmaları yeniden başlayacak.

https://www.berlin-airport.de/en/company/about-us/history/index.php

Sadece 2018 senesinde 2, 14, 26 Mart, 3, 4 Mayıs, 16, 24 Temmuz ve 31 Ağustos’ta yayınlanmış olan Basın Bildirilerinden sonra yayınlanmış en son bildiri şöyle diyor;

18 Eylül 2018 Basın Bildirisi

Zechbau GmbH, genel yüklenici olarak BER Terminal T2'yi kuracak.

Flughafen Berlin Brandenburg GmbH, Bremen'den Zechbau GmbH'yi, BER Havalimanı'ndaki yeni Terminal T2'nin yapımı için genel yüklenici olarak görevlendirdi. AB çapındaki bir operasyonda ilan edilen sözleşme, bina inşaatı ve binanın teknik donanımı için yapılan hizmetleri içermektedir. Dahme-Spreewald bölgesinin bina yetkilisi tarafından verilen Terminal T2 için inşaat izni Temmuz'dan beri mevcut. Ayrıca, gerekli inşaat şantiyesi hazırlıkları plana göre tamamlandı, böylece hazırlık inşaatı önlemleri önümüzdeki günlerde başlatılabilir. 2020'de Terminal T2 tamamlanmalı. Dr.-Ing. Flughafen Berlin Brandenburg GmbH İcra Kurulu Başkanı Engelbert Lütke Daldrup: “Son derece karmaşık T1 yolcu terminali ile yaşanan tecrübelerden ve zorluklardan çok şey öğrendik. T2 terminal binası görsel olarak çekici ancak son derece fonksiyonel bir tasarıma sahip. İnşaat sözleşmesinin genel yükleniciye verilmesi bu pragmatik yaklaşımın bir parçasıdır. Zechbau GmbH ile Hannover Havalimanı da dahil olmak üzere çok sayıda inşaat projesini başarıyla tamamlamış olan bir genel yükleniciye sahibiz.” Terminal T2, Kuzey İskelesi'nin hemen önünden başlar ve yaklaşık olarak 240 x 40 metre yüzey alanı ve yaklaşık 15 metre yüksekliği ile 23.000 metrekare toplam alanı vardır. Yıllık altı milyon yolcu kapasitesine sahip ve ilk genişleme aşamasında BER'in kapasitesi 28 milyona çıkarıldı. 2025 yılının sonuna kadar faaliyete geçecek olan Schönefeld Havalimanı ile birlikte (daha sonra BER Terminal T5 olmak üzere), havalimanı 2020'den itibaren yılda yaklaşık 40 milyon yolcuyla başa çıkabilecektir. Terminal T2 aynı zamanda bir işlemci olarak da hizmet vermektedir. Check-in, bagaj check-in ve alma, güvenlik kontrolleri, servis tesisleri, perakende satış ve catering hizmetleri burada olacaktır. Uçak, Terminal T2'nin iki köprü ile bağlandığı Kuzey Kanadı’ndan yanaşıyor. Yeni terminal, özellikle düşük maliyetli havayolları için, Berlin'e ve Berlin'den daha fazla yolcu uçmasını sağlayabilmek için en uygun koşulları sunuyor.

http://roadmap.berlin-airport.de/en

“Sadece iki buçuk yıllık bir planlamadan sonra Flughafen Berlin-Schönefeld GmbH (FBS), planlama onayı için başvuru yapabilir hale geldi.”

Planlamanın kısalığı ile övünülür mü? Planlama iki buçuk sene sürmüş, kısa diyor.!

Altı aylık deneme operasyonunun amacı tüm problemleri ve potansiyel hata kaynaklarını tanımlamak ve ortadan kaldırmaktır. Nihayetinde amaç, mümkün olduğunca az sayıda aksaklık ile sorunsuz bir çalışma ortamının başlatılmasını sağlamaktır.” demek de ne oluyor?

Altı ay süren sınama de nerden çıktı?

“Berlin ve Brandenburg'dan 10 bin kişilik kontrol grubu 30 gün boyunca yeni havalimanını sınadı.”

10 bin kişilik kontrol grubu da ne? Ordu mu kuruyorsun?

THY’nin süreçlerini inceleyen Lufthansa Genel Müdürü Dr. Heinz Ruhnau, THY ile Lufthansa’nın farkını söyle açıklıyor: “Sizin teknisyenleriniz daha pratik, ama bizimkiler daha disiplinli ve planlı. Biz dokuz zaman dilimini planlama, bir zaman dilimini uygulama için kullanıyoruz. Sanıyorum ki siz planlamaya bir dilim ayırdığınız için dokuz zaman dilimini de yap-bozla geçiriyorsunuz.” (Cem KOZLU- Liderin Takım Çantası)

Almanlar 9 birim planlayıp bir birim yapmakla övünürler ve bize de sizler 1 birim planlama 9 birim de uygulama yaparsınız derlerdi. Bu ne şimdi?

2016 yılında alınan 2,2 milyar Euro tutarındaki ilave finansman ile birlikte maliyetin 7 milyar Euro’yu aşması çok da şaşırtıcı olmayacaktır.

Bunun yanı sıra, Berlin için düşünülen tek havalimanlı sistemden de vazgeçilmek zorunda kalındı.

Brandenburg açılsa dahi, Tegel ve Schönefeld’in daha uzunca bir süre Berlin’de hizmet vermeye devam edeceği belirtiliyor.

www.servetbasol.com

181029