İstanbul (Atatürk) Havalimanı.

APH-1915.jpg

Bir uçağın sorunsuz bir şekilde inişini kolaylaştırmak için, bir dizi havalimanı işlemi bir arada işlenmeli ve uygulamaya geçirilmelidir; hava trafik kontrolü, uçak kapısı tahsisi, bagaj taşıma, giriş işlemleri, pasaport, uçuş transit / transferinden, insan gücü güvenlik konuşlandırması, yiyecek içecek tedarik etme, göçmenlik izni, kargo temizliği ve uçak bakımı vs.. gibi.

Bu süreçler, yer hizmet sağlayıcıları, havaalanı polisi, özel güvenlik, devlet kurumları ve Terminal İşletmecileri gibi çeşitli havalimanı kurumları tarafından yönetilmektedir. Her biri, günlük hareketleri kontrol etmek ve izlemek için havalimanı içerisinde farklı yerlerde kurulmuş kendi işletim ve kontrol merkezlerine sahiptirler. Süreçler farklı olmasına rağmen, havalimanı işletim zincirine bağımlıdırlar. Bu nedenle, havalimanı işletiminin sorunsuz bir şekilde yürütülmesini sağlamak, çeşitli işletme merkezlerinin, eşgüdüm içerisinde çalışmaları sayesinde olur.

Şu an, değişik yerler nedeniyle eşgüdüm genellikle uzaktan, çoğunlukla telefonla yapılmakta. Çoğu Havalimanı yönetiminde bu merkeziyetçi yaklaşım mevcuttur. Yüksek hizmet standartlarını korumak, genişleyen hava ağına uymak, hava trafiğinin artmaya devam etmesi nedeniyle giderek daha zor hale gelen yolcu ve hava kargo hacimlerine cevap verebilmek, mevcut havayollarının daha fazla uçmaları ve yeni havayollarının da sisteme girmesiyle artan yolcu hacmine cevap veren bir hizmet ağı yaratmak için, havalimanı kurumları arasında daha fazla eşgüdüm ve işbirliği yapılması gerekiyordu.

Havalimanı İşletme Kontrol Merkezi'nin Doğuşu

Daha sıkı bir işbirliği için bu ihtiyacın bilincinde olan Modern Havalimanı işleticileri, yeni bir Havalimanı İşletme Kontrol Merkezi (AOCC) Airport Operation Control Center kurdular. Çeşitli işletme kontrol merkezlerini bir çatı altında bir araya getirdiğinden havalimanı işletiminin beyni olarak hizmet vermekte.

Ortak Yerleşim

Çeşitli işletim merkezlerinin tek bir yere taşınması esastı. Havalimanı kurumları, hava trafik kontrolü ile doğrudan bağlantıya sahip olduğu gibi, uçak kapısı ve körük tahsisini de yönetiyor. AOCC bünyesinde kurumlar, çalışma alanları, bilgi paylaşımı ve eylemleri eşgüdüm içerisinde yürütmek ve birbirleriyle etkileşimi sağlamak için kümeler halinde birleştiler.

İşbirliği

Aynı çatı altında çeşitli bilgi işlem ekiplerinin oluşu kolay iletişimi, çeşitli işletme ekiplerinin gerçek zamanlı durum güncellemelerini daha hızlı ve daha iyi değerlendirilmesini sağladı. Bilgi değişimi, artık daha hızlı ve güncel yapılmakta. Örneğin, gecikmeli bir kalkış veya varış olduğunda, bilgilerin telefon üzerinden yayılmasını beklemeniz gerekmez. Neredeyse hemen her durumun farkında olursunuz. Bu, ileriye dönük planlama yapmanıza ve tepki planınızı önceki düzenlemeye kıyasla daha etkili öngörü ve doğruluk yüzdesi yüksek bir karar vermenize olanak sağlar.

Ek olarak, kurumların işletme yöneticilerinin fiziksel varlığı, günlük çalışma grubu toplantılarını kolaylaştırmıştır. Bu toplantılar sırasında iş akışı ve süreçler gözden geçirilir ve iyileştirmeler için boşluklar belirlenir. İşletme yöneticileri, bir gün önce gerçekleştirilen etkinlikleri değerlendirir ve karşılaştıkları işletme kısıtlamaları tartışılır. İlerideki saatlerde denizaşırı havalimanı / hava sahası kapanması, grev veya potansiyel olarak gelecek 24 saatteki olayların tahlili, uçuş planlamalarının değişmesine neden olabilecek olumsuz hava koşulları gibi dış olayları içeren etkenlerin de olabilirliklerini ve alınacak tedbirlerin tartışılmasına olanak sağlar.

AOCC Sisteminin Gelişimi

AOCC ayrıca, tüm işletme ekipleri ve ötesinde Hava Ulaşım Hizmetleri (ATC) gibi diğer kurumlarla akıllı sistem sağlamak için teknolojiden de yararlanmayı hedeflemektedir. Bu, ortak bir “gerçek zamanlı” işletim, Devletten ve çeşitli diğer kurumlardan önemli bilgileri bir araya getirmeyi ve paylaşmayı içerir.

AOCC sisteminin gelişimi, şu anda çeşitli kurumlardan kullanıcı katılımıyla başlangıç aşamasındadır. Daha yakın çalışma ilişkisi ve daha iyi etkileşim ile AOCC açık bir iletişim kültürünü teşvik etmeyi ve kurumların işletim planlarının yürütülmesinde işbirliğine dayalı karar alma süreçlerini gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Bu, yalnızca kurumlar arası koordinasyonu geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda Havalimanındaki yolcuların seyahat deneyiminin tadını çıkarmaya devam etmelerini, daha iyi koordine edilmiş durum planlarını uygulamaya konmasını ve herhangi bir rahatsızlığı en aza indirgemeyi hedefler.

Geçiş Dönemi

29 Ekim, 26 Aralık, 3 Mart derken büyük taşınma için son ertelenen tarih 7 Nisan oldu. Kira sözleşmesi olan işyerlerine resmi evrakla taşınma tarihi ve sonrasında Atatürk Havalimanı’nın kapanacağı bildirildi.

Uzun yıllarını Atatürk Havalimanı’nda çalışarak geçirmiş arkadaşlarımız burası kapandığında maalesef tazminatlarını alıp işsiz kalacaklar. Yaklaşık 50.000 kişi Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na geçemeyecek.

Bu deneyim, bilgi ve kültür kaybı demek.

İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş., Güney Kore’nin Başkent Seul’un yurtdışına açılan kapısı Incheon Uluslararası Havalimanı İşletmesi ve Kuzey Avrupa’nın en önemli aktarma merkezlerinden Kopenhag Uluslararası Havalimanı ile İstanbul Yeni Havalimanı Projesi’nin operasyonel süreçlerini şekillendirmeyi ve yönetmeyi içeren danışmanlık hizmeti anlaşmasına imza atmıştı.

Bu imza gereği birlikte çalışacak ve bu sistemi tamamlayıp geliştirecek beyin takımından mahrum işe başlıyor olması düşündürücü.

Halbuki kapatılacak olan Atatürk Havalimanı, bu çalışanlar sayesinde dünyada 2019'un en iyi 5. havalimanı seçilmişti.

                         1-      Changi (Singapur),

                         2-      Brisbane (Avustralya),

                         3-      Zürih (İsviçre),

                         4-      Münih Franz Josef Strauss (Almanya),

                         5-      Atatürk Havalimanı, İstanbul

                         6-      Arlanda Stockholm (İsveç),

                         7-      Heathrow Londra (İngiltere),

                         8-      Suvarnabhumi Bangok (Tayland),

                         9-      Fuhlsbüttel Hamburg (Almanya)

                    10-      Ben Gurion Tel Aviv (İsrail).

http://www.airnewstimes.com/ahl-2019-un-en-iyi-5-havalimani-secildi-47263-haberi.html

THY’nin süreçlerini inceleyen Lufthansa Genel Müdürü Dr. Heinz Ruhnau, THY ile Lufthansa’nın farkını söyle açıklamıştı:

“Sizin teknisyenleriniz daha pratik, ama bizimkiler daha disiplinli ve planlı. Biz dokuz zaman dilimini planlama, bir zaman dilimini uygulama için kullanıyoruz. Sanıyorum ki siz planlamaya bir dilim ayırdığınız için dokuz zaman dilimini de yap-bozla geçiriyorsunuz.” (Cem KOZLU- Liderin Takım Çantası)

Aslında söylemek istediği “biz Almanlar ile siz Türkler” arasındaki faktı.!

Hala ders almadığımızdan, emeklerimiz heba olup gitmez inşallah.

www.servetbasol.com

190408