TARİHİ ESERLERİMİZ

APH-2017.jpg

Olimpiyat Stadyumu, 31 Temmuz 2002 tarihinde Galatasaray ile Yunanistan'ın Olympiakos takımları arasında oynanan karşılaşma ile açılmıştır. Maç öncesi Galatasaray ve Olympiakos takımları arasında 'Olimpiyat Ateşkesi' anlaşması imzalanmıştır. O dönemlerde 2008 Avrupa şampiyonasına birlikte aday olan Türkiye ve Yunanistan'ın iki spor temsilcisi arasında Swiss otelde barış ve işbirliği toplantısı düzenlenmiştir. Törende Galatasaray ve Olympiakos takımları daha önce ABD eski başkanı Bill Clinton tarafından imzalanan Olimpiyatlardan 7 gün öncesinden 7 gün sonrasına kadar ülkeler arasındaki tüm anlaşmazlıkların durdurulmasını hedefleyen deklerasyonu imzalayan ilk spor kulüpleri olmuşlardır.

İstanbul'un çeşitli bölgelerinden otobüslerle ve araçlarıyla stada hareket eden taraftarlar Olimpiyat Stadına Masko tarafından giden yolun gişeler kısmından sonraki alanda büyük sıkışıklıklara neden olmuşlar birçok taraftar arabasını TEM otoyolunda bırakarak stada yürümüş onlarca otobüs ise sıkışan trafikte kalmış birçoğu geri dönmüştür. Aynı sıkışıklıklar TEM yolunun Edirne yönündeki geliş istikametinde de yaşanmış meydana gelen trafik sıkışıklığı nedeniyle TEM yolu-Olimpiyat stadı ara yolunda maç öncesi büyük bir insan seli oluşmuş binlerce insan yaklaşık 1 km'lik yolu yürüyerek katetmiştir.

TEMde oluşan yoğun trafik, çok sayıda taraftarın maça yetişememesi ve aynı anda Metin Oktay tesislerinden saat 18:30'dan çıkan sarı kırmızılı kafilenin Florya’dan İkitelli'ye yoğun trafik nedeniyle 1,5 saatte gelebilmeleri nedeniyle daha önce 21:00'de oynanacağı açıklanan karşılaşma 21:30'a alınmıştır.

Maç bitiminde aynı yoğunluk devam etmiş konuk takımın ve misafirlerin öncelikli stadı terk edebilmeleri amacıyla stadı otobüsle terk edecek seyirciler yaklaşık 1,5 saat kadar otobüslerde bekletilmiştir. Birçok seyirci TEM otoyoluna kadar stadı yürüyerek terk etmiş birçoğu ise stadın çevresinde bulunan tepelik alanları aşarak evine ancak sabah saatlerinde ulaşabilmiştir.

Türkiye 2009 yılında, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı düzenlemek için UEFA'ya adaylık başvurusunda bulundu. Bu şampiyonanın açılış ve final maçları dahil 8 maçının Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nda oynanması planlandığı için stadyumu yenileme projesi geliştirildi.

Çalışmalar kapsamında atletizm pisti kaldırıldı, şu anda 76 bin 92 seyirci kapasitesine sahip stadın kapasitesinin 92.208'e yükseltileceği duyuruldu.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Atat%C3%BCrk_Olimpiyat_Stadyumu

 

APH-2017a.jpg

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ya da Üçüncü Boğaz Köprüsü, İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e bakan kuzey tarafında inşa edilen bir köprü. İsmi dokuzuncu Osmanlı padişahı ve ilk Osmanlı halifesi I. Selim'e ithafen verildi. Köprü güzergâhı, Avrupa Yakası'nda Sarıyer'in Garipçe mahallesi ile Anadolu Yakasında Beykoz'un Poyrazköy semtinde yer almaktadır.

Köprü 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş, 322 metre kule yüksekliği ile eğik askılı köprü sınıfında dünyanın en yüksek, tüm köprü sınıflarında ikinci en yüksek kulesine sahip asma köprüsü ve 1.408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem bulunan en uzun, tüm asma köprüler arasında dokuzuncu en uzun orta açıklığa sahip asma köprüsüdür. Temeli Mayıs 2013'te atılmıştır ve 27 ayda ₺8,5 milyar lira harcanarak inşa edildikten sonra Ağustos 2016'da trafiğe açılmıştır.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün bağlantı yollarının yapımı için Kuzey Ormanları'ndaki yüz binlerce ağacın kesilmesi Türkiye'deki çevreci sivil toplum kuruluşlarının tepkisine ve beraberinde protestolarına yol açtı. Köprünün bağlantı yollarının Anadolu yakasında tamamlanması, herhangi bir otoyol ya da şehirlerarası yolda son bulmaması sebebiyle köprüyü kullanma zorunluluğu bulunan ağır vasıta sürücüleri tarafından eleştirildi. Ağır vasıtalar sadece Avrupa yakasından Anadolu yakasına geçerken ücret ödüyordu ancak Yavuz Sultan Selim köprüsünde her iki yönlü geçişte de ayrı ayrı ücret ödemek zorunda kaldı.

Devletin günlük 135 bin araç geçiş garantisi (yıllık 49 milyon 275 bin) verdiği 3’üncü köprüden 2018 yılında günde 38 bin 218, yılda toplam 13 milyon 796 bin 911 araç geçti. Geçiş ücreti sözleşmede 3 dolar + KDV olduğu düşünülünce, 3’üncü köprüde 2018 yılı için eksik kalan 35 milyon 478 bin 89 araç için halkın cebinden 628 milyon 771 bin lira çıktı.

2019 yılı ikinci yarısında, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden öngörülen sayıda araç geçmediği için işletmeci IC İçtaş İnşaat–Astaldi konsorsiyumu ICA’ya, devletin garanti kapsamında ödeyeceği tutar belli oldu. Ayın son haftasında 1.6 milyar TL dolayında (küçük değişiklik söz konusu olabilir) bir ödeme yapılacak. ICA’ya, yılın ilk yarısı için 1 milyar 450 milyon TL ödenmişti.

APH-2017b.jpg

Türk yüklenicilerin hem yurt içinde hem de yurt dışında senelerdir süren başarılı işleri ve eserleri mevcuttur. Yaptıkları eserler ile ne kadar övünsek azdır. Kendilerine verilen projeleri en güzel ve hızlı bir şekilde yapmaları ile ünlüdürler.

Kiklop Design, Grimshaw Architects, Nordic Office of Architecture, Arup Associates, Haptic Architects ve Perkins+Will (Master Plan) çizimini Cengiz - Kolin - Limak - MAPA - Kalyon Ortak Girişim Grubu gerçekleştirmiştir.

İstanbul Havalimanı'nın yerleşim ve pist sorunları bitecek ya da çözüm bulunacak gibi görünmemektedir. Daha şimdiden dünyanın en uzun taxi sürelerine sahiptir. Yolcuların uzun mesafeler yürümeleri ise onların sağlıklarına yardımcı olmaktadır. Yapım ücretinin ödenmesi için Atatürk Havalimanının geçici ve sınırlı olarak uçuşlara kapatılması ise hükümetin kararıdır. Şu aşamada böyle bir kararı anlayışla karşılamalıyız.

Atatürk Havalimanı, Türkiye'nin en yoğun trafiği ve dünyanın 11. en yoğun yolcu trafiğinin olduğu havalimanı idi. Günlük ortalama 1100 uçağın kullandığı havalimanı, Avrupa'nın en önemli transit yolcu havalimanları arasında bulunmaktaydı. Meydana iniş yapan ve meydandan havalanan uçak sayısı, 4 Eylül 2016'da 1453 ile (Her 59,46 saniyede bir uçak iniş ya da kalkışı) tüm zamanların rekorunu kırmıştı. Pist başına saatte oluşan uçak trafiği rekoru ise 55 uçak ile Londra Gatwick havalimandadır. Bu sayı Atatürk havalimanıda 30 idi.

Atatürk Havalimanı 2019 da, DÜNYANIN en iyi 5. Havalimanı olarak seçilmişti.!

Bunlar hep göğsümüzü kabartan başarılardır. Elbet borç bitinceye kadar Atatürk Havalimanı’nın başka yararlı yönlerinden de istifade edilecektir.

189 bin m2 terminal binası her türlü sistemi ile orada dururken, iki pist sonunun tam ortasına bina yapmanın akıl ve iz’an ile izahı olası değildir. Bu yapılan binanın 45 günde biteceği ve Covid-19 için özel bir hastane olacağı söylenmiştir. Salgının 40 gün sonra ne durumda olacağı kestirilemiyor iken ve 200m ileride hazır boş binalar duruyorken yeni bina yapmanın israftan da öte olduğu aşikardır.

Biliyorum ki o yeni yapılmakta olan bina elbet bir gün yıkılıp, pistler düzeltilip Atatürk Havalimanı tekrar kullanıma açılacaktır ama bu israfın günahını kim çekecek, bakın işte onu bilemiyorum.

www.servetbasol.com

200420