IATA’nın Çağrısı ve ICAO

IATA Sivil Havacılık Otoritelerinin Küresel Bazda Karşılıklı Tanıma Çağrısı

KISA HABER                            Montreal, 27 Nisan 2020

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) otoriteleri, sivil havacılığın COVID-19 salgını sırasında devletler arasında sorunsuz ve güvenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olmak ve virüs bulunduğunda yeniden başlatmayı kolaylaştırmak için acil önlem almaya çağırdı. Özellikle, IATA devletlerden aşağıdaki acil adımları atmalarını istedi:

·    Havacılık güvenliğini yönetmek için kritik öneme sahip lisans ve sertifikaların geçerli kalmasını sağlamak için geçici önlemler bulmak üzere havacılık endüstrisiyle birlikte çalışın;

·    Geçici tedbirleri Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ile paylaşarak dosyalayın;

·    ICAO'ya sunulan diğer devletlerin tedbirlerini karşılıklı tanıyın.

Dünyadaki birçok havacılık otoriteleri, havayollarına ve lisanslı mürettebata lisanslar, derecelendirmeler ve sertifikalar için geçerlilik sürelerinin uzatılması gibi gerekli esnekliği sağlamak için gerekli adımları atmıştır, böylece operasyonel yetenekler korunabilir. Ancak, etkili olabilmesi için, bu tedbirlerin karşı taraflarca görülebilir ve tanınabilmesi için ICAO'ya sunulması gerekir. Karşılıklı tanıma olmadan, havayolları topraklarına girdikleri ülkeler tarafından kısıtlanıp sınırlanamayacakları konusunda belirsizlikler ile karşı karşıyadır.

IATA’nın Güvenlik ve Uçuş Operasyonlarından Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Gilberto Lopez Meyer, “Güvenlik her zaman en öncelikli konudur. Bu nedenle, ICAO'ya devletlerin geçici düzenleyici tedbirlerinin paylaşımını kolaylaştırmak ve devletlerin geniş çapta karşılıklı tanınmalarını kolaylaştırmak için hızlı hareketleri için teşekkür ediyoruz '' dedi.

Şu anda, dünyadaki havacılık otoritelerinin çoğu, operasyonları COVID-19 salgından da etkilendiği için çeşitli lisansların standart yönetimini gerçekleştirememektedir. Küresel havacılığı daha fazla engellememek için ICAO, COVID-19 Beklenmedik Durumla İlgili Farklılıklar (CCRD) sistemi kurmuştur. Bu, tüm eyaletlerin standart politikalarındaki farklılıkları kaydetmelerini ve diğer eyaletlerin farklılıklarını yeni bir form aracılığıyla kabul ettiklerini açıkça ifade etmelerini sağlar. Bu, uyumlu ve belgelenmiş bir süreçte ülkeler arasındaki uçuşların güvenli sürekliliğini sağlayacaktır.

 

PS: (Post scriptum-Son not)

13 Nisan 2020 tarihindeki Yeniden Başlama başlıklı yazımda işaret ettiğim konu nihayet ICAO tarafından bir çözüme bağlandı. Yazımda şunları sormuştum;

Asıl sorun, ICAO uygulamalarının nasıl ve ne şekilde hafifletilebileceği, askıya alınacağı ve/veya göz yumulacağı ile ilgilidir.

Lisans ve sertifika sahibi personel için;

·       Süreli eğitimlerin hangi şartlarda nasıl, hangi süre ile ve hangi kapsamda yapılacağı

·       Onaylayıcı personelin de dahil olacağı bu eğitimlerin, yerli otoritelerin de karşılıklı kabulü için nasıl bir yöntem uygulanacağı,

·       Bu yöntemin uluslar arası kurallara uygun ve yeterliliğine nasıl ve kimin karar vereceği

Tüm bunlara çare bulunduğunu varsaymanın bile kolay olmasa da zaman sınırlaması ya da dağılımı, bazı konuların gerçekleşmesinde en büyük etken olacağını bilmeliyiz.”

Şimdi asıl soruya gelelim;

“Biz bu tür konularda nasıl bir hazırlık yaptık?”

www.servetbasol.com

200428