Ne dir?         A (H1N1)      What it is?

 

Domuz Gribi
A (H1N1)

Swine influenza/flu illness -
A (H1N1)

Dünya genelinde sağlık yetkililerini alarma geçiren domuz gribi, bir solunum hastalığı.  Virüs insanlara domuzlardan solunum yoluyla bulaşıyor. WHO'ya göre domuz yiyerek virüs kapma olasılığı bulunmuyor. Domuz gribi domuzdan insana ve insandan insana bulaşabiliyor. İnsandan insana, hapşırık, öksürük ve hatta ele bulaşması halinde tokalaşma yoluyla bulaşabilen domuz gribine karşı doğal bağışıklığımız bulunmuyor. Bilgisayar klavyesi gibi virüslü bir yerle temas ettikten sonra burna ve ağza dokunulması da hastalığın yayılmasına neden olabiliyor.

Hastalığa A tipi H1N1 adlı virüsün daha önce hiç görülmemiş bir türü yol açıyor. Bu tür, insan, domuz ve kuş gribi virüslerinin karışımından oluşuyor. Domuz gribinin belirtileri bildiğimiz grip vakalarından pek farklı değil: Kuru öksürük, ani ateş, boğaz ağrısı, eklem ağırıları, üşüme, bitkinlik ve baş ağrısı. bunların dışında, aşırı kusmaya ve ishale neden olabiliyor. Yaygın grip tipleri, genelde yaşı ilerlemiş insanları hedef alırken domuz gribinde ölümcül seyreden vakalar ise daha çok 25-45 yaş arasındakilerde görülüyor.

Assessing the severity of an influenza pandemic 11 May 2009.

The major determinant of the severity of an influenza pandemic, as measured by the number of cases of severe illness and deaths it causes, is the inherent virulence of the virus. However, many other factors influence the overall severity of a pandemic’s impact.

Even a pandemic virus that initially causes mild symptoms in otherwise healthy people can be disruptive, especially under the conditions of today’s highly mobile and closely interdependent societies. Moreover, the same virus that causes mild illness in one country can result in much higher morbidity and mortality in another. In addition, the inherent virulence of the virus can change over time as the pandemic goes through subsequent waves of national and international spread.

 

Domuz Gribinin zaman/yayılım haritası

Timeline of influenza A(H1N1) cases

Bu (enteraktif) etkileşim haritasından
26 Nis 2009 tarihinden bu yana laboratuar bulguları ile tespit edilmiş olan olay ve ölümleri izleyebilirsiniz.

This interactive world map shows the cumulative spread of new influenza A(H1N1) cases as they were reported to WHO beginning 26 April 2009. These numbers relate to laboratory confirmed cases and deaths.

HARITA - MAPS

 

Bu hastalık ile ilgili düzgün ve ciddi bilgilere ulaşmak isteyenler, aşağıdaki kısa yolları kullanabilirler.

Havacılığı da çok yakından ilgilendiren bu hastalığın, çeşitli havacılık çalışanları için nasıl önleyici tedbir alınması gerektiği hakkında bireysel ve toplumsal yöndeki tavsiyeler, IATA ve WHO işbirliği ile hazırlanmış olan tavsiye kitapçıklarında mevcuttur.

Guidance Documents on Swine influenza - Swine flu illness - A(H1N1) and preventive measures are both listed as WHO updates on Influenza A(H1N1) and Advices for management of Influenza.

Please read and UNDERSTAND the severity of the diseases.

 

World Health Organization

 

Dünya Sağlık Teşkilatı, artık salgın hastalıkların havayolu ile bulaşmasının daha kolay ve çabuk olduğunu göz önüne alarak, önleyici tedbirlerin geliştirilmesi ve uygulanması için yoğun çaba harcamaktadır.

Uluslararası bu çabaya gösterilecek olan ciddiyet, uygulamadaki dikkat ve halk sağlığına verilecek önemin tartışmasız gereği ışığında aşağıdaki tedbirleri uygulamaya koymuştur.

 

Ports, airports and ground crossings

While international travel and trade bring many health benefits linked to economic development, they may also cause public health risks that can spread internationally at airports, ports and ground crossings through persons, baggage, cargo, containers, conveyances, goods and postal parcels.

The IHR (2005) provide a public health response in the form of obligations and standing or temporary non-binding recommendations in ways that avoid unnecessary interference with international travel and trade.

States Parties to the IHR (2005) must strengthen public health capacities at designated airports, ports and ground crossings in both routine circumstances and when responding to events that may constitute a public health emergency of international concern.

 

Guidance, advice and tools

 

- Case management of Influenza A(H1N1) in air transport.

- Guide to Hygiene and Sanitation in Aviation

Third Edition, 2009 -- Advance copy

- Guide to hygiene and sanitation in aviation (1977)

- IHR authorized ports list

- International certificate of vaccination or prophylaxis

- International travel and health

- Public health passenger locator card

WHO

ICAO AVIATION MEDICINE (MED) SECTION

- Ship sanitation certificates

- Transportation working group

- Water and sanitation on ships and aircrafts

- WHO statement relating to cholera outbreaks and international travel and trade 

 

 

IATA

 

Health & Safety for Passenger and Crew

 

Influenza A(H1N1)

IATA's primary goal in situations of communicable diseases and pandemics is to ensure a timely flow of information to its members, the travelling public and the industry. IATA works closely with the World Health Organisation (WHO).

 

Measures adopted by governments

(Türkiye henüz bir şart yayınlamadı – Turkey not yet announced any measurement)

 

Influenza A(H1N1) questions and answers

(Soru ve cevaplar)

 

Influenza A (H1N1): now in phase 5

 

The current WHO phase of pandemic alert is 5 - defined as followed:

"Phase 5 is characterized by human-to-human spread of the virus into at least two countries in one WHO region. While most countries will not be affected at this stage, the declaration of Phase 5 is a strong signal that a pandemic is imminent and that the time to finalize the organization, communication, and implementation of the planned mitigation measures is short. where human-to-human spread of the virus is confirmed in at least two countries giving a strong signal that the pandemic is imminent. "

 

WHO updates on Influenza A(H1N1)

WHO advice for management of Influenza A(H1N1) in air transport

Pandemic Preparedness Plan

Updates on Phase of Alert

 

Guidelines for airlines

IATA, sadece üyeleri için değil ama tüm havayolu taşıyıcıları için aşağıdaki tedbir paketlerini, toplum sağlığı için iletmektedir.

IATA and WHO have prepared a number of guidelines specifically meant to support airlines in dealing with communicable diseases:

 

Maintenance Crew  (Bakım ekibi için tedbirler)

Cargo & Baggage Handlers (Kargo ve Bagaj işçileri için tedbirler)

Cabin Crew (Kabin ekibi için tedbirler)

Cleaning Crew (Temizlik ekibi için tedbirler)

Passenger Agents (İstasyon personeli için tedbirler)

Passenger Locator Card (Yolcu durum belirleme Formu)

 

What should travellers do:

While the WHO advises no restriction of regular travel or closure of borders, a number of countries have introduced new immigration regulations. Please consult the IATA Travel Centre for details. (http://www.iatatravelcentre.com/)

 

What should travel professionals do:

All information with regard to immigration restrictions and national regulations are centralised in Timatic. (http://www.iata.org/ps/publications/timaticweb.htm)

 

 

T.C. Sağlık Bakanlığı Bilgileri

 

Domuz Gribi Nedir?

Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır.

 

Bu yeni H1N1 virüsü neden” domuz gribi olarak adlandırılmaktadır?

Bu virüse “ domuz gribi” denmesinin sebebi, domuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzediğinin gösterilmiş olmasıdır. Bu yeni virüs insan, domuz ve kuş virüslerinin bir karışımıdır.

 

Domuz gribi (A/H1N1) virüsü bulaşıcı mıdır?

Domuz gribi A(H1N1) virüsü bulaşıcıdır ve insandan insana geçmektedir

 

Domuz gribinin (A/H1N1) belirtileri nelerdir?

Domuz gribinin belirtileri, insanlarda görülen grip belirtilerine benzerdir. Bunlar:

§  Ateş,

§  Öksürük,

§  Boğaz ağrısı,

§  Yaygın vücut ağrısı,

§  Baş ağrısı,

§  Üşüme ve

§  Yorgunluk

gibi belirtileri içermektedir. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir

 

Domuz gribi (A/H1N1) nasıl bulaşmaktadır?

Domuz gribinin de yine mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığı düşünülmektedir. Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir

 

Sulardan domuz gribi (A/H1N1) virüsü bulaşabilir mi?

İçme, kullanma ve havuz sularıyla bulaşma gösterilmemiştir.

 

Domuz gribini tedavi eden ilaçlar var mıdır?

Evet. Domuz gribinin tedavisi veya bu hastalıktan korunmak için doktor kontrolünde kullanılabilecek ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar doktor tarafından önerilmedikçe, reçetesiz olarak kesinlikle kullanılmamalıdır.

 

Hastalığa yakalanan kişiler ne kadar süreyle bulaştırıcıdır?

Kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar.

 

Daha çok hangi yüzeyler bulaşma kaynağıdır?

Öksürük ve hapşırma yoluyla, hasta kişinin tükürük zerrecikleri havaya yayılarak sandalye, masa gibi yüzeylere bulaşabilir. Kişi virüsün bulaştığı bir yere dokunduktan sonra ellerini ağzına, gözlerine veya burnuna sürerse virüs bulaşabilir. Bu yüzeylerde virüsün ne kadar süreyle canlı kalabileceğini etkileyen ısı, nem oranı, yüzey niteliği gibi pek çok faktör söz konusudur. Hasta kişinin temasının olduğu bu yüzeylere dokunulmamalı, herhangi bir sebeple dokunulduysa eller yıkanmalıdır.

 

Ev ve eşyaların temizliğinde nelere dikkat etmek gerekir?

Grip virüsünün yayılmasını önlemek için, yüzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgahı, oyuncaklar vb) günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesi yeterlidir. Günlük kullandığımız temizlik maddeleri dışında klor, hidrojen peroksit, iyotlu antiseptikler ve alkol gibi bazı kimyasal maddeler de etkilidir.
Hastalara ait çarşaf, çamaşır, havlu ve kap kacağın ayrı olarak yıkanmasına gerek yoktur. Ancak, bu eşyalar yıkanmadan başkası tarafından kullanılmamalıdır. Bu çarşaflar mümkün olduğunca elle temas edilmeden taşınmalı ve yıkanmalıdır. Hastanın çarşafları, çamaşırları değiştirildikten sonra eller mutlaka sabunlu suyla yıkanmalıdır. Hastaya ait kap kacak ya bulaşık makinesinde ya da elde deterjan kullanılarak yıkanmalıdır.

 

Domuz gribinden kendimi nasıl koruyabilirim?

Halen domuz gribinden koruyucu bir aşı bulunmamaktadır.

Aşağıdaki önlemleri alarak sadece gripten değil; grip gibi solunum yoluyla bulaşan tüm hastalıklardan kendinizi koruyabilirsiniz:

§  Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız. Mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atınız.

§  Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri de etkilidir.

§  Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız.

§  Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz.

§  Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz.

§  Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırınız.

 

Hastalıktan korunmak için ellerimi nasıl yıkamalıyım?

Ellerinizi 15-20 saniye süreyle su ve sabunla yıkamalısınız. Su ve sabuna ulaşamadığınız yerlerde alkol içeren el antiseptikleri kullanabilirsiniz. Şekillerle el yıkamayı görmek için tıklayınız.

 

Hastalanırsam ne yapmalıyım?

Domuz gribi şüpheli bir kişi ile temastan sonraki 7 gün içinde kendinizde yukarıda sıralanan hastalık belirtileri olduğunu hissederseniz hemen bir doktora başvurmalısınız. Doktorunuz herhangi bir teste ya da tedaviye ihtiyacınızın olup olmadığına karar verecektir.

Eğer hastalandıysanız veya hastalık belirtilerini gösteriyorsanız evde istirahat ediniz ve çevrenizdeki kişilerden de onlara bulaştırmamak için uzak durunuz.

 

Erişkinlerde acil müdahale gerektiren belirtiler nelerdir?

§  Zor nefes almak veya nefes darlığı

§  Bilinç bulanıklığı

§  Sık ve uzun süreli kusma

 

Çocuklardaki acil müdahale gerektiren belirtiler nelerdir?

§  Hızlı veya zor nefes alma

§  Vücutta solgunluk ya da morarma

§  Beslenememe

§  Uyarılara cevapta azalma ve uykuya meyil

§  Huzursuzluk

§  Ateşle beraber döküntü görülmesi

 

Umarım toplum sağlığı için gerekenler yapılır.

 

Sevgiler

Servet BASOL

090525