Acil ne demek ise..!

APH-1743a.jpg

Bazıları için emergency, emergenza, urgence, notfall ve ivedi..!

Komik Acil İniş nedenleri;

1-Tıkalı tuvalet: 20 Kasım 2016.

2-Uçakta yılan: 07 Kasım 2016.

3- Whitney Houston hayranı: 09 Mayıs 2013

4-Sarhoş bir yolcunun ikram troleyi ile rodeo yapması: 28 Temmuz 2016

5-Uçakta Rahle nedeniyle: 21 Ocak 2010

6-Dayanılamayacak kadar kötü bir koku: 14 Mart 2015

7-Gerard Depardieu’nun olumsuz davranışları: 17 Ağustos 2011

8-Tuvalette bulunan garip cisim: 08 Ocak 2014

Elbet bu saydıklarımız kulağa hoş ve boş gelen nedenler.

Hayrettir ki hepsi de kısa sürede inmeyi başarmışlar!

Teknik tek bir neden yanı sıra sistem, yazılım, elektriksel, elektroniksel, hidrolik, motor  vs… acil iniş nedeni olabilir. Bunların hepsi de özel bilgi, yetenek ve zeka isteyen şartlar yaratabilir.

İnsani bir neden olan yolcu sağlığı kaynaklı inişler arasında ivedi diyebileceğimiz sadece yaşam ile ilgili olandır. Böyle bir inişte özel bilgi, yetenek ve zeka aranmaz, çünkü uçak el kitapları ne diyorsa gereği yerine getirilir ve inilir.

Uçakların yönlendirilme (divert) nedenleri tıbbi gereklilik, teknik bazen de güvenlik nedeniyle olabilir. Her ne nedenle olursa olsun, hedef, en kısa sürede en yakın ve en uygun meydana inmektir.

Rus uçakları oldum olası kalktığı ağırlıkla inebilen uçaklardır. Boeing de teknolojiye ayak uydurma zorunda kaldı.

Boeing Aero Magazine, article; “Overweight Landing? Fuel Jettison? What to Consider” yazısında Rick Colella, (Flight Operations Engineer) “FAR 25, ticari uçakların yapısal olarak aşırı yük ile inmelerine olanak verecek şekilde üretilmelerini istiyor” diyor.

Tokyo's Haneda’dan 233 yolcusuyla New Yok’a gitmek için kalkan Japan Airlines’e ait B777, kalkıştan hemen sonra motorun alev kusması nedeniyle kalktığı meydan Haneda’ya acil iniş yapar.

APH-1743a.png

11 Eylül 2017’de Lufthansa’nın Frankfurt-Houston uçuşu için havalanan LH440 sayılı A380 uçağı, kalkışından 7 saat sonra tekrar Frankfurt’a inmiştir.

Geri dönme kararı İzlanda üzerinde alınmış ve 3500Nm, neredeyse Londra-NewYork kadar bir mesafe uçulduktan sonra tekrar Frankfurt’a dönmüştür.

Lufthansa henüz dönüş nedeni hakkında bir açıklama yapmamış olduğu için, ancak yürütülecek iki tahmin kabul görebilir;

-Uçakta mekanik bir arıza oldu. Bu arıza uçuşa engel değil ama iniş meydanında giderilmesi gereken bir cinsten. Uçağın tipi, gerekli parça, yetkili teknisyen üçlüsü göz önüne alındığında, en uygun çarenin bu olduğu kabul edilebilir.

-Uçakta olmaması gereken birileri hakkında bir bilgi geldi, ya da göçmen sorunları ile ilgili tedbir alınması istendi ve uçak geri döndü. Bu çok düşük bir ihtimal olsa da göz ardı edilemez. Bilmemiz de mümkün değil ama olası.

Lufthansa’nın 509 koltuklu bu uçağın EU261 (The Flight Compensation Regulation 261/2004) gereği yolcularına ödeyeceği rakam 300.000 EUR’dan fazladır. Onlar için harcayacağı ayrıcalıklı hizmet, bu miktarın daha da fazlası olacaktır.

806273.jpg

13 Ekim 2017 günü Türk Hava Yollarının İstanbul Montreal seferini yapan A330-303 tipindeki TK 35 sefer sayılı uçak, 253 yolcusu ile saat 15:33’de havalanır.

Saat 18:35 sularında THY bir açıklama yapar. Açıklama şöyledir;

-13 Ekim 2017 tarihli TK 35 sayılı İstanbul (AHL) Montreal uçağımızda seyahat eden 16 yaşındaki bir yolcumuz kalkıştan kısa bir süre sonra baygınlık geçirerek rahatsızlanmış, yolcumuzun sağlığı önemsenerek uçağımızın İstanbul’a divert etmesi yönünde karar alınmıştır. Uçağımızın, İstanbul meydana güvenle inebileceği ağırlığa ulaşana kadar belirli bir süre holding yaptıktan sonra lokal saat ile 22:00-23:00 arası inmesi öngörülmektedir.

Yolcumuzun sağlığına ait son durumun gayet iyi olduğu ekiplerimizce bildirilmiş olup, uçağımızın inişi akabinde ekip değişimi gerçekleştirilecek ve yenilenen ikramların da uçağa yüklenmesi ile seferimizin yeniden hareket etmesi planlanmaktadır.

Bahsi geçen uçak saat 22.55'de sorunsuz bir şekilde inişini gerçekleştirir.

 

THY’nin bildirisi, birçok soruyu beraberinde getiriyor insanın aklına.

1-Acil iniş kararı, uçaktaki doktorların tavsiyesi üzerine alınmış ciddi bir karardır.

2-Uçağın geri dönüp İstanbul Atatürk havalimanına inme kararı şirketin resmi kararıdır ve bu ciddi bir karardır.

3-Bu ciddi kararlara eklenen uyumsuz uygulamaların ciddiyetle çelişkisi yadsınamaz;

a)Acil iniş kaç dakika-saat sonra yapılır?

b)Acil iniş kararından nasıl ve neden vazgeçilir?

c)Uçak el kitapları mevcutken böyle bir açıklamaya kim inanır?

Henüz daha milli sınırlar dışına çıkmadan Marmara üzerinde 470 tur attı, 6 ton yakıt tüketti, saatte 6 ton yakıt tüketti, yakıt boşaltma sistemi olsaydı bu olmayacaktı gibi “profesyonel uydurma” haberler etrafta uçuşmaya başladı.

Airbus A330-300 için aşırı yük ile inme yöntemini QRH’de ve Sec.2’de açıklamış, nasıl olması gerektiği hakkında kurallar koymuştur.

Yakıt azaltma (damping) sisteminin olmadığı, çünkü kalktığı ağırlıkla inebilme özelliğine sahip bir uçağın, 7 saat 22dak beklemede uçması, şimdiden yurtdışındaki meslektaşlar arasında konuşulmaya ve başka bir THY uçağının Viyana’ya inişi ile ilgili diğer olumsuzluklar gündeme getirilmeye başlanmıştır.

Olayın ciddiyetinin tam kavranmadığı ve THY’nın profesyonelce davranmayıp alelacele bir açıklama yaparak mevcut şartları aleyhine çevirdiğini söylemeliyim.

Almanlar, benzer durumlarda neler yapmış daha önce yazmıştım (APH-0934).

İşte size iki örnek, iki tutum.!

Bu kadar yanlış bizde, ancak kurul kararıyla yapılır..!

Much learning does not teach understanding.

Heraclitus (540 BC - 480 BC), On the Universe

www.servetbasol.com

171023