Stroller-Bebek Arabası

APH-2239

Geçen hafta MLX-SAW uçuşunda çok ilginç bir olay yaşadık.

Biz yerimize oturduktan sonra girişte Kabin Amiri ile bir genç annenin tartışmaları duyuldu ve genç anne pusetiyle önümüzdeki yerine geldi, yan sırada oturan genç bir erkeğe “Bir dakika tutar mısınız?” diyerek bir yaşlarındaki oğlunu verip, bebek arabasını katladı ve baş üstü dolaba koyuverdi. Benim metalik görünümlü “cabin luggage” ile yan yana geldiğinde, bebek arabasının daha az yer kapladığını görmek şaşırtıcıydı. Hostes kızımız gelip yeniden bebek arabasını oradan alıp kargoya koymak istedi. Genç anne yine itiraz etti. Bu ikazın da işe yaramadığını gören Kabin Amiri, bu sefer teknisyen arkadaşı gönderdi, oda olmadı. En sonunda yine kendisi bizzat gelerek bazı hatırlatmalarda bulundu. Uzun uzun kurallardan bahsedince genç anne şu soruyu sordu; “Boyutlarını ölçtünüz mü?. Sizin kuralınız olan 55 x 40 x 20cm’den daha küçük. İndiremezsiniz.!”. Kabin amiri ise hala kendi kuralı diye bu boyuttan büyük, katlanamayan bebek arabalarına uygulanan “bebek arabası ile yolcuların kullanmaları gerekli koltuk değnekleri” yasağından bahsetmekte. Buradan da anladım ki, kural yazmayı sırf yazmış olmak için yazanlar ve yaşamları boyunca ezber bazlı eğitim gören bu kişiler, gerçeklerden çok uzaklar.

Buradan havayolunu tercih edenlere yararlı olacak bilgileri derledim ki, uçacakları şirketlerin “el bagajı” kurallarını inceleyip, ona göre seçimlerini yapsınlar.

En iyi seçenek, havayollarınızın kabin bagajı düzenlemelerini bilmek ve taşımanız sırasında izin verilen kompakt kabin boyutunda bir bebek arabası ile uçacakları en üst düzeye çıkarmaktır. Bu, bebek bezi, bebek bezi çantası veya benzeri için kucak bebek bagaj hakkı olup olmamasına bağlı olarak başka bir seyahat çantasını feda etmeniz gerekeceği anlamına gelebilir.

Önemli İpucu:

- Cabin boy bebek arabanızı yanınızda taşıma hakkınızın yanısıra (ek olarak değil) yetişkin kabin bagaj hakkınızın ne olduğunu da kontrol edin.

Bu arada piyasada mevcut bazı Kabin İçi Bebek Arabalarının çeşitleri şöyle; (Kabin boy diye geçiyor)

Ağırlığı 4,6 kg, Katlanmış 42 x 34 x 20cm, 9-17 kg / 6 aydan yaklaşık 4 yaşa kadar uygun.

Ağırlığı 5,7 kg, Katlanmış 48 x 33 x 19 cm, 9-17 kg / 6 aydan yaklaşık 4 yaşa kadar uygun.

Ağırlığı 6 kg, Katlanmış: 55 x 30 x 18cm, İngiltere'de doğumdan 15 kg'a kadar uygun.

Ağırlığı 6.2kg, Katlanmış 55 x 42 x 18cm, doğumdan 18 kg'a kadar uygun.

Ağırlığı 6,3 kg, Katlanmış 31 x 31 x 16,5cm, doğumdan 22.6 kg’a kadar uygun.

Ağırlığı 7,3 kg, Katlamış 54 x 45 x 23cm, 6 aydan 4 yaşa ve 22kg’a kadar uygun, Oto Koltuğu ile uyumlumu.

Bu tür yeni nesil bebek arabaları, annelerin can kurtaran simitleri. Terminale girişten uçaktaki koltuğunuza kadar araba ve bebek taşıma sorunu yaşamıyorsunuz.

Bazı havayollarındaki uygulamalar ise şöyle; (Alfabetik sıralama)

Amerikan Havayolları; Normal yetişkin kabini hakkı veya kişisel eşya tercihine göre 56 x 36 x 23cm boyutuna kadar bebek arabası alınabilir, ancak ek olarak alınamaz.

ANA; Bebek arabası/Puset, yetişkin taşıma bagajı boyutuna uygunsa (Max 10kg -55 x 40 x 25 cm) katlandığında yetişkin taşıma hakkı yerine taşınabilir.

İngiliz Havayolları; Kabin çantanızın yerine 56 x 45 x 25 cm boyutlarında bir bebek arabası alınabilir, ancak ek olarak alınamaz.

Delta; Normal yetişkin kabin hakkı 56 x 35 x 23 cm'dir. Bu nedenle, kabinde yer varsa veya yerine bebek arabası alınabilir.

easyJet; Normal yetişkin kabin hakkı 56 x 45 x 25 cm'dir. Bu nedenle bebek arabası, yetişkin hakkına ek olarak değil, yerine alınabilir.

Emirates; Bebekle seyahat eden yolculara, ihtiyaçlar ve bebek maması için fazladan bir el bagajına izin verilir. Bu çanta 5 kg'ı veya 55 x 38 x 20 cm aşmamalıdır. Çocuk koltuğu kullanmıyorsanız, uçağa katlanabilir bir bebek arabası veya portbebesi de getirilebilir.

AirFrance; Economy için kabine 1 el bagajı ve 1 kişisel eşya alabilirsiniz. Premium Economy, Business veya La Première kabinlerinde seyahat ediyorsanız 2 el bagajı ve 1 kişisel eşya alabilirsiniz. El bagajınızın maksimum boyutları (cepler, tekerlekler ve kulplar dahil) 55 x 35 x 25 cm, ağırlığı Economy için 12 kg ve Premium Economy, Business veya La Première için toplam ağırlık 18 kg'ı geçmemelidir.

jetBlue; Normal yetişkin kabini hakkı 56 x 36 x 23 cm'dir, bu nedenle yetişkin hakkı yerine bebek arabası alınabilir, ancak ek olarak alınamaz.

Lufthansa; 8 kg’a kadar ve en çok 55 x 40 x 23 cm. bir adet bebek arabası, katlanabilir puset veya bebek sepeti alabilir, katlanabilir elbise çantası (en çok 57 x 54 x 15 cm) el bagajı olarak sayılmaktadır.

Quantas; Normal yetişkin kabin izni Yurtiçi- 10kg Uluslararası 7kg toplam 1 x 115cm (çanta = 56+36+23cm), yani bebek arabası yetişkin hakkına ek olarak değil, yerine alınabilir.

Katar havayolları; Normal yetişkin kabin hakkı 7 kg ve 50 x 37 x 25 cm'dir, bu nedenle bebek arabası ancak yetişkin kabin hakkı yerine alınır, ek olarak alınmaz.

Singapur Havayolları; Normal yetişkin kabini 7 kg'a kadar (u+g+y) 115 cm'yi geçmemeli ve kabin üst bölmesinde saklanabilmelidir, böylece yetişkin kabini yerine bebek arabası alınabilir, ancak ek olamaz.

Southwest; Normal yetişkin kabini hakkı 25 x 41 x 61 cm'dir, + 1 küçük kişisel eşya. Böylece bebek arabası alınabilir, ancak yetişkin hakkına ek olamaz.

TUİ; Normal yetişkin kabini hakkı 10kg/ 55 x 40 x 20cm'dir, bu nedenle yetişkin kabini yerine bebek arabası alınabilir, ancak yetişkin hakkına ek olarak alınamaz.

Türk havayolları; Normal yetişkin hakkı 55 x 40 x23 cm, 1 adet/8 kg'dır, bu nedenle kabine bebek arabası alınabilir, ek olarak alınamaz.

AnadoluJet; Kabin Bagajı (El Bagajı) yolcu kabininde ücretsiz taşınan, 55 x 40 x 23 cm ebatlarında ve 8 kg ağırlığında olan bagajlardır. Kabin bagajı olarak taşınmasını istediğiniz bagajınızın, baş üstü dolabına ya da koltuk altına sığabilecek ölçülerde ve ağırlıkta olması gerekir. Bu ölçüler, 55 x 40 x 23 cm ve 8 kg dır.

United; 23 x 36 x 56 cm veya 23 x 25 x 43 cm el bagajı boyutu yönergelerini karşılayan kompakt katlanır bebek arabası ve ayrıca yetişkin izinli bir bebek bezi çantası.

Virgin Atlantic; Normal yetişkin kabin bagajı 10kg, 56 x 36 x 23cm'dir. Bu nedenle yetişkin bagajına ek olarak değil yerine bebek arabası alınabilir.

Yukarıda meydana gelen olay için bahsettiğim şirketin internet sitesinde ise yazılı olan metin şöyle;

PegasusAirlines;

9.2.El (Kabin) Bagajı

9.2.1. Kabin veya el bagajı, yolcuların uçuş esnasında beraberinde taşıdıkları her türlü eşyayı kapsar.

El bagajı uçuş sırasında yolcunun beraberinde kabin içerisinde taşınır. El bagajı ve içeriği yolcuların gözetimi ve sorumluluğundadır. Uçak içerisinde unutulan, kaybolan, hasar gören eşya veya uçak içinde bulunan diğer kişi ve eşyalara zarar veren eşya ile bağlantılı zararlar ilgili yolcunun sorumluluğundadır. Pegasus bu kapsamda herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

9.2.2.Uçak içi yerleşimi hızlandırmak ve kolaylaştırmak için yalnızca 55 x 40 x 20 cm tek parça kabin bagajı veya 40x30x15 cm ebatlarındaki kişisel eşya yolcu beraberinde uçak içerisinde ücretsiz olarak taşınabilir. Tek parçanın üzerinde el bagajı bulunduran yolcuların bu sayının üzerindeki el bagajları uçuşa kabul esnasında uçağın kargo bölümüne alınır.

9.2.3.Bebekli yolcuların beraberinde taşıdıkları bebek taşıma çantası veya bebek arabası ile yolcuların kullanmaları gerekli taşınabilir tekerlekli sandalye veya koltuk değnekleri uçuşa kabul esnasında uçağın kargo bölümüne alınır.

Buradan anlaşılan 9.2.2. ile boyutlara ve kilo sınırlamasına uygun bebek arabası kabinde taşınabilir. Gel gör ki tanım eksikliği ve yersiz genelleme ile 9.2.3, buna adından dolayı engel görünüyor ve bu durumda 9.2.3 uygulanabilir de. Umarım Pegasus, bu çelişkiye bir çare bulur.

Bu iki şirket ise, “Bebek Arabası” terimini hiç kullanmamış. Yanlış anlaşılmalara neden olabilecek bu tanımlamayı en kısa zamanda yapıp yolcuları bilgilendirmeli, onları çelişkiden uzaklaştırmalı.

SunExpress; Misafirlerimizin emniyetli ve konforlu seyahatleri için sadece bir parça olmak kaydıyla en fazla 8kg ağırlığında kabin bagajına izin verilmektedir. Bagajın boyutları 55 x 40 x 23 cm’i aşmamalıdır.

Corendon; İki yaşından büyük her yolcu aynı anda sadece bir el bagajı (kabin bagajı) taşıyabilir. 1 adet el bagajı 8 kg'dan ağır olmamalı ve 55 x 40 x 25 cm ve 1 adet kişisel ekipman (küçük el çantası/bebek çantası, evrak çantası veya laptop) max. 40 x 30 x 15 cm ile sınırlıdır.

Düzgün Yaşam için çok amaçlı, kullanım kolaylığı ve hafif olan araç seçme zamanı. Şimdiki gençler şanslı.

Age is an issue of mind over matter. If you don't mind, it doesn't matter.

Yaş, madde üzerine zihinsel bir sorundur. Eğer sakıncası yoksa, önemli değildir.

-Mark Twain

www.servetbasol.com

220926