Beceri Çeşitleri

Temel beceriler.

Temel beceriler çok önemlidir. Herkesin onlara ihtiyacı vardır, yaşamsaldır. Bunlar okuma, yazma, sayma, matematik, bilgisayar kullanımı gibi günlük becerilerdir. Bu becerileri, diğer becerileri öğrenmek ya da geliştirmek için kullandığımızı/kullanacağımızı da unutmayalım.

Temel beceriler, ilkokul sınıflarında okuma, yazma ve matematiğin öne çıktığı becerilerdir. Orta sınıf seviyelerde ulusal bilgi ve kavrayış genişletilir ve kullanımı giderek daha fazla önem kazanır. Üst sınıf seviyelerinde ise bu bilgi, anlayış ve uygulama daha çok gerek duyulan hale gelir ve daha yüksek seviyeli düşünme becerilerini geliştirip uygulamak için temel şarttır.

Günlük temel beceriler, yetişkinler tarafından her gün kullanılmaktadır. Kendi başınıza yaşamak ve/veya evinize bakmak için, bir iş bulmak ve işte kalmak için, ailenize ve eşyalarınıza bakmak için bu beceriler gereklidir.

Okumaya, yazmaya ve öğrenmeye başladığınız anda temel becerilerinizi geliştirmeye başlarsınız. Temel becerilerinizi gördüğünüz tüm derslerde, iş deneyimi gibi diğer etkinlikler sırasında öğrenirsiniz ancak yeterince iyi temel becerilere sahip olduğunuzu kanıtlayan, sergilediğiniz kilit becerileriniz de vardır.

Her yaştan yetişkin ve öğrenici, becerilerini geliştirmek için zaman ayırır. Bir sürü kurs ve eğitim dışında başka yollar da var; mektup yazmak, form doldurmak, yazmak, okumak, konuşmak ve dinlemek gibi. Ayrıca videolar izleyebilir, oyunlar ve testler yapabilir ve sizin için doğru ve gerekli olan sahaları ve seviyesini de kendiniz seçebilirsiniz.

Herkesin Sahip Olması Gereken Temel Beceriler şöyle sıralanabilir;

İletişim (yazılı ve sözlü) – Profesyonelce konuşmanız veya bir kitap yazmanız gerekmez. Çalışanların temel dilbilgisi ve cümle yapısını bilmesi gereklidir.

Bilgisayar –Günümüzde şirketler, çalışanlarından çevrimiçi bir işe nasıl başvuracaklarını bilmelerini ve bilgisayar tabanlı eğitim almış olmalarını, eğitim almamış olsalar bile kendilerini bu sahada geliştirmiş olmalarını bekliyor. Elektronik tablo işleme ve sunum becerileri en önemli beklenti olarak sıralanmakta.

Müşteri Hizmetleri – Bugün mevcut işlerin çoğu hizmet sektörlerindedir. Müşterilerin değerini anlamak çok önemlidir. Bu, müşterileri selamlamanın, adlarını hatırlamanın ve müşteri sorularını yanıtlamanın en önemlisi müşteriyi dinlemeyi bilmenin doğru yolunu içerir.

Empati –Empatiyi öğrenmek çok zor olabilir. Müşteri hizmetleri, etkili iletişim ve ekip çalışması için empati çok önemli bir bileşendir.

Öğrenme – Yaşam boyu öğrenen olmak sadece bir işyeri sloganı değildir. Bu gerçekten yola çıkarak diyebiliriz ki günümüzün işyerleri, sürekli olarak yeni beceriler öğrenmeye bizi zorluyor. Çalışanlar yeni öğrenme deneyimlerine açık olmalı, isteyerek öğrenmeyi tercih etmeli ve öğrenme stillerini yönetime ifade etmeye hazır olmalıdırlar.

Matematik – Çalışanlar temel aritmetiği bilmelidirler. Makineden önce ne kadar para üstü verileceğini sadece mantıkla değil, matematik ile de hesaplayabilmeli. Sadece doğru hesabi yaptığınızdan emin olmak için değil, bir gün kasanın da bozulup hata yapabileceğini öngörerek.

Organizasyon – Bu, oluşturacağınız planlama, programlama ve düzen ile ilgilidir. Herkesin yaşamında birden fazla şey olmakta. Hepimiz bir liste yapmak, takvim tutmak ya da her neyse yaşamımızı kolaylaştıracak bir yöntem bulmalıyız ki bir şeyleri unutmak seçeneğimiz olmasın.

Problem Çözme – Başkaları sizin sorunlarınızı çözemez. Çalışanların kendi başlarına bazı eleştirel düşünme, akıl yürütme, sorun çözme ve karar vermeleri gerekebilir.

Araştırma ve Bilgi Toplama - Günümüz dünyasında bazı şeyleri kendi başımıza çözmemiz gerekiyor. İster yaşadığımız bir sorunu gidermek için bilgisayar forumlarında arama yapıyor, ister mutsuz bir müşteriyi yatıştırmak için veri topluyoruz. Artık en uygununu satın alabilmek için interneti taraması yaptığımız yadsınamaz bir gerçek.

Takım çalışması – Kim olduğumuz ve ne işe yaptığımızın önemi yok, gerçek şu ki bunu yalnız yapmanız imkansız. Artık herkes birlikte çalışabilmeli. Bu, onlarla etkili bir şekilde iletişim kurmak anlamına gelir. Sorunlarla empati kurun, onlardan öğrenin ve gerektikçe soru sorun. Sanal çalışanlar da bundan muaf değildirler.

Tüm bunların dışında kariyer geliştirme egzersizi yapacaksanız, bunları mutlaka ve sürekli yapmalısınız;

Oku – kitaplar, bloglar, dergiler veya çevrimiçi içerikler,

Dinle – podcast'ler, web seminerleri veya konferanslara katılmalar,

Uygula – bir görev için gönüllü olmak veya eğitim sırasında bir beceriyi uygulamak.

 

Çok yönlü beceriler.

İnsanlar, yaşantılarının her alanında çok yönlü olmanın faydalarını görme eğilimindedir. Çok yönlülük, modern toplumdaki en kutsal ideallerden biridir.

Çok yönlü bir insan olmak için;

Kişiliğinizi geliştirin - Eylemlerinizden sorumlu olun.

Kendini kabul ettirme – Kim ve ne olduğunu bil. Kendinizi sevmiyorsanız becerilerinizi, hırslarınızı ve yeteneklerinizi belirtmekte gerçekten zorluklar yaşayacaksınız.

Alçakgönüllü olun - Bu karşındakine değer vermekle başlar. Diğer kişilerin bakış açısını da anlamaya çalışın.

Daha fazla bilgi edinin - Okumayı, keşfetmeyi ve bazı dersler almayı asla bırakmayın.

Etkili iletişime özen gösterin - Kendinizi kelimelerle ifade edebilmek, herhangi bir lider için harika ve önemli bir beceridir. Harika konuşmacıları dinleyin.

Kendi değer sisteminizi geliştirin - Hırsın, gücün ve açgözlülüğün doğru şeyi yapmanızın önüne geçmesine asla izin vermeyin.

Hayatınıza odaklanın - Kariyeriniz için net bir yön belirlemeli ve hayatınız için yaratmak istediğiniz değerleri ve yönünüzü gerçekleştirmek için çabalamalısınız.

Konuşmaktan çok dinleyin - Bu, iletişim yeteneğinin gelişimiyle çelişmez. Çoğumuz dinlemek yerine konuşmayı tercih ederiz ki bu sakıncalıdır.

Konfor alanınızın dışına çıkın - Meslektaşlarınızın, komşularınızın ve tanıdıklarınızın sunduğu bilgilerden yararlanın. Meraklı olun ve sorular sorun.

Sürekli değerlendirin - Süreçlerin ve yöntemlerin incelenmesi, birçok şeyi iyileştirmeye yardımcı olacaktır. Alınan tüm kararları ve öğrenilen dersleri günlük olarak gözden geçirmeye çalışın.

 

Bu iki kısa tanım ve bilgilendirmenin ardından, OECD listesini gözden geçirin. Şekil 4.17.

Ülke nüfusuna göre 16-65 yaş arası ölçülen temel beceri, çoklu beceri ya da Beceriksizlik yüzdeleri.

20 yılda geldiğimiz nokta şöyle:
Normal koşullarda, çocuklar doğduğunda %5'i, "üstün nitelikli" doğarlar. Sizin burada hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Onlar “üstün niteliklidirler”.
Biz ise o %5'i alıyoruz, 12 yıl eğitiyoruz ve bu oranı %2.2'lere kadar düşürüyoruz.!

Edindiğiniz her beceri, başarı şansınızı ikiye katlar.

Scott Adams

www.servetbasol.com

221003