DAQCP

1997'de sekiz havayolu, alanındaki çalışmaları standartlaştırmak ve denetimlerin tekrarını azaltmak için bir Buz Çözme / Buzlanma Önleme Kalite Kontrol Havuzu (De-Icing / Anti-Icing Quality Control Pool-DAQCP) girişimini başlattı. Havayollarının genel olarak, özellikle Avrupa'da, dış kaynaklı işlevleri denetlemek için bir düzenleyici gerekliliği vardı, bu nedenle iş ve denetimleri paylaşmak mantıklı bir seçenekti. Böylece Avrupa Havayolları Birliği'nin (AEA) tavsiyelerine dayanan bir kontrol listesiyle işe başladı. Bu girişimin yararı belliydi ve Havuz ivme kazandı. Her kış mevsimi yeni dersler ve güncellenmiş bir kontrol listesi oluştu.

DAQCP, organizasyonun büyümesiyle birlikte 2006 yılında IATA ile ortak çalışmaya başladı. Bu, üye havayollarının sayısını ve Havuzun daha geniş bir coğrafyaya yayılmasını sağladı.

2011 yılında IATA, küresel buz çözme standartlarını geliştirmek amacıyla bir projeyi sahiplendi. Havayolları, havacılık otoriteleri, sıvı üreticileri, araç tedarikçileri ve diğer ilgili kuruluşların hepsi çalışmaya katkıda bulundu. AEA tavsiyeleri SAE International'ınkilerle birleştirildi ve 2017'de SAE International Küresel Buzlanma Önleme ve Buz Çözme Standartları ICAO tarafından onaylandı ve DAQCP kontrol listelerine yansıtıldı.

DAQCP'de şu anda dünya çapında 300'den fazla havalimanında hizmet veren yaklaşık 600 şirket üzerinde denetim yapan yaklaşık 130 üye bulunmaktadır.

Havuzdaki tüm havayolları Genel Kurul oluşturur. Ancak günlük denetim, Genel Kurul'a ek olarak her yıl iki toplantı yapan dokuz kişilik bir İdari Kurul tarafından gerçekleştirilir. Bu toplantılarda, tüm önemli olaylar değerlendirilir ve kontrol listesi gözden geçirilir.

IATA Yer Operatörleri için Güvenlik Denetimi (IATA Safety Audit for Ground Operators-ISAGO) ve IATA Operasyonel Güvenlik Denetimi'nden (IATA Operational Safety Audit-IOSA) farklı olarak DAQCP, bir sertifika programı değildir, bu nedenle de bulguların hemen kapatılması gerekmez. Bununla birlikte, kontrol listesi kullanımı şiddetle teşvik edilmektedir ve aynı zamanda da bu bir rekabet baskısı yaratmaktadır. Sonuç olarak, DAQCP müfettişleri tarafından ortaya konan bulguların çoğu zamanla çözüme kavuşturmakta.

Ayrıca IOSA, hizmet sağlayıcıları izleme sürecinin bir parçası olarak DAQCP üyeliğini kabul etmektedir. Havuza katılım, IOSA'daki buz çözme standartlarına uygunluğu değerlendirmek için kullanılır.

Ek olarak, havayollarına güvenlik açısından kritik bulgularla ilgili uyarı mektupları gönderilir. DAQCP, hem ISAGO hem de IOSA tarafından yürütülen denetimleri tanır ve bu programlardan herhangi biri kapsamında sertifikalandırılmış kuruluşların Güvenlik Yönetim Sistemlerinin denetlenmesini gerektirmez.

Böyle bir Havuz, kış hizmetlerinin güvenliği, uyumluluğu, yeterliliği ve standardizasyon güvencesi açısından elbette ki çok önemlidir. İleride değişmeyecek olan tek şey, Havuzun yarattığı muazzam değerdir. Her mükerrer denetim kaynak israfıdır. Bir havayolu Havuza katıldığında, %80'e varan tasarruf etmesi olasıdır. Bir havayolunun Havuza katılmak için yapması gereken tek şey, işletme sertifikasına sahip olmak ve denetim sorumluluklarını artırmak için deneyim ve buz çözme bilgisine sahip müfettişler atamak.

DAQCP denetim kontrol listeleri, en son SAE Küresel Standartlarına dayanmaktadır ve Havuz tarafından üretilen raporlar, çeşitli düzenleyici kurumlar tarafından kabul edilebilir. DAQCP üyeliği, operatörlerin geçerli IOSA standartlarına uygunluk sağlamalarını destekler

*Havuz üyeleri, DAQCP veri tabanında yer alan tüm denetim raporlarına ve kayıtlarına erişebilir. Havayollarının izleme programlarına katkıda bulunmanın yanı sıra, veriler geçici uçuşların planlanması veya yeni rotaların açılması için kullanılabilir.

*Tüm denetim raporları, ürünün en yüksek kalitesini ve eğitim materyalinin, Havuz süreçlerinin, kontrol listelerinin ve standartların sürekli iyileştirilmesini sağlamak için ayrıntılı bir kalite kontrol sürecinden geçer.

*DAQCP yazılımı aracılığıyla, yeni bir denetim belgesi veya kaydı mevcut olduğunda havayolları bilgilendirilir

*Müfettişlere ve Temsilcilere yıllık yenileme eğitimi, masrafları Havuz tarafından karşılanmak üzere verilmektedir.

*Tüm müfettişlere, denetimin standart bir şekilde başarıyla tamamlanması için gereken ekipman verilir.

*DAQCP yıllık üyelik ücreti almaz.

IATA

 

Bilindiği gibi Buzlanma ile savaşmanın 5 ana aşaması vardır:

- Uçuş Sırasında Hava Araçlarındaki Buz birikimi

- Uçak Buz Çözme / Yerde Buzlanma Önleme

- Buzlanmış Pistlerdeki Verim

- Yakıt Donma Sınırlamaları

- Altimetre Gösteriminde Düşük Sıcaklık Etkisi

Sorumlu pilotun yükünü yerde iken bir nebze olsun hafifletecek her türlü çabanın destekçisiyiz.

Hiçbir bilgi fazla, yersiz, gereksiz ve/veya ilgisiz değildir. Yeter ki elinizin altında ya da erişilebilir olsun.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü sitesinde, Ticari Havayolu İşletmeleri listesinde oniki şirketin isimleri var. Bunlardan ACT, FreeBird, PGT, TK ve bu şirketler IATA DAQCP üye listesinde yer almakta. İsimleri bu listede olmayan SXS muhtemelen LH, Corendon da KLM kapsamında olduklarından yoklar. Değil iseler çok şaşarım. Diğer altısının listede olmayışlarına bir anlam veremedim, MNG, ULS, TailWing, MGA, SouthWind, ve AirAnka nın.

Bunca kural, yöntem ve çalışmanın ortaya koyduğu bir bilgi birikimini görmezden gelmek olmaz. Bilgi paylaştıkça değer kazanır. Değerlenmesinin kıstası yararlanmakla orantılıdır.

Bu güzel girişimden herkesin faydalanıyor olmasını dilerim.

www.servetbasol.com

221202