KADINLAR İÇİN EYLEM
Kadın-erkek eşitliği Avrupa Birliği'nin temel bir değeridir ve geçmişi eşit işe eşit ücret ilkesini getiren 1957 Roma Antlaşmasına kadar uzanmaktadır. O tarihten bu yana AB, cinsiyete dayalı ayrımcılıkla mücadele etmeye devam etmiştir ve bugün Avrupa, kadınlar için dünyanın en güvenli ve adil yerlerinden biridir. İstatistikler, kadınların siyaset ve iş dünyasında karar alma pozisyonlarında yeterince temsil edilmediğini ve AB genelinde erkeklerden ortalama %16 daha az kazandığını göstermektedir.
Cinsiyete dayalı şiddet ve taciz yaygınlığını korumaktadır.
AB, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti durdurmak ve AB'de ve dünya genelinde toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmektedir. Pek çok kadın hala ekonomik bağımsızlığını tam olarak elde edememiştir. İşgücü piyasasına katılımın önündeki engeller ve birçok kadının bakım sorumlulukları, kadınların erkeklerden daha az ve daha düşük ücretli sektörlerde çalışma eğiliminde olmalarının, kariyerlerine daha fazla ara vermelerinin ve daha az ve daha yavaş terfi almalarının nedenlerinden bazılarıdır.
2017'de AB'de 20-64 yaş arası kadınların %66.5'i çalışıyordu; bu oran 2010'da %62.1'di. Erkekler için istihdam oranı 2017'de %78, 2010'da ise %75.1 idi. Eşit ücret ilkesi AB anlaşmalarında ve işgücü piyasasında cinsiyet eşitliğine ilişkin kurallarda yer almaktadır, ancak kuralların doğru bir şekilde uygulanmasını sağlamak tüm Üye Devletler için bir zorluk olmaya devam etmektedir.
Kadınların işe girmesine yardımcı olacak özel eylemler arasında yeniden eğitim ve becerilerin geliştirilmesine yönelik programlar yer almaktadır. Birçok başarılı girişim, insanların hayatlarında gerçek bir fark yaratmaktadır. AB bölgelerinde finanse edilen projeler, finansmana erişim, kişiselleştirilmiş destek veya iş kurmaya yardımcı olacak koçluk yoluyla kadınlara yeni fırsatlar sunmaktadır.
AB ayrıca klişelere meydan okuyarak, dijital beceriler konusunda eğitim ve öğretimi teşvik ederek ve sektörde daha fazla kadın girişimciyi teşvik ederek kadınların dijital sektöre katılımını artırmak, Dijital sektördeki kız çocuklarının ve kadınların bu alandaki fikirler ve deneyimler konusunda ağ kurabilmeleri ve iş birliği yapabilmeleri için 2018 yılında Avrupa Dijitalde Kadın Ağı kurdu. Yaklaşık 20 teknoloji şirketi de kapsayıcı ve cinsiyet dengeli bir çalışma kültürü ve ortamı sağlamayı taahhüt etti.
AB Kadın Yenilikçiler Ödülü her yıl sadece mükemmel araştırmacılar ve yenilikçiler değil aynı zamanda başarılı girişimciler olan kadınları da ödüllendirmektedir. AB ayrıca ulaştırma gibi diğer sektörlerde de kadın istihdamını arttırmak için uğraşmaktadır.
AB'de her üç kadından biri 15 yaşından itibaren fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalmıştır. Herkesin şiddetten uzak bir yaşam sürmeye hakkı vardır ancak, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet dünya genelinde artış göstermektedir. Pek çok yerde mağdurlara yönelik tutumlar soruna katkıda bulunmaktadır. 2016 Eurobarometer anketi, AB'deki bazı ülkelerde kadına yönelik şiddetin hala kabul edildiğini ve hatta haklı görüldüğünü ortaya koymuştur. AB'de rapor edilen insan ticareti mağdurlarının çoğunluğunu kadınlar ve kız çocukları oluşturmaktadır.
Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi olarak da bilinir) kadınları koruma altına almıştır. Sözleşme, ülkeleri her türlü şiddeti önlemek ve suç saymak, mağdurları korumak ve failleri kovuşturmakla yükümlü kılmaktadır. Ayrımcılık yasağı ve eşit muamelenin AB hukukunun yeknesak bir şekilde uygulanmasını teşvik etmek amacıyla kurulan Avrupa Eşitlik Kurumları Ağı'na mağdurların ulaşarak iletişime geçebilme şansları mevcut iken Türkiye bu sözleşmeden çekilmiş ve ilke gereklerini yerine getirmekten çok bu ayrımcılığı destekler bir görüntü vermeye devam etmektedir. Ülkemizde son aylarda meydana gelen kız çocuk cinayetleri hala hükümeti sözleşmeyi yeniden imzalamak için harekete geçirmemiştir.
Avrupa Komisyonu her yıl AB'de toplumsal cinsiyet eşitliğinin durumuna ilişkin geniş kapsamlı bir rapor yayınlamaktadır. Avrupa Birliği Adalet Divanı kararları, AB hukukunun her AB ülkesinde aynı şekilde yorumlanmasını ve uygulanmasını sağlayarak kadın-erkek eşitliğinin teşvik edilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. AB, kadınların iş dünyasında ve siyasette cam tavanları kırmalarına yardımcı olmak için çalışmaktadır. Bunu, hükümetler, işletmeler, sendikalar ve sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışarak, üst düzeylerde cinsiyet dengesi konusunda AB çapında faaliyetler tasarlayıp uygulayarak, bilgi toplayıp yayarak ve iyi uygulamaları teşvik ederek yapmaktadır.
Aralık 2019'da Ursula von der Leyen Avrupa Komisyonu'nun ilk kadın Başkanı oldu. Christine Lagarde Kasım 2019'da Avrupa Merkez Bankası Başkanı olarak göreve başladı ve ECB'nin ilk kadın Başkanı oldu. Emily O'Reilly, AB kurumlarının kötü yönetimine ilişkin şikayetleri soruşturan Avrupa Ombudsmanıdır. Bizde ise bir kadın bakan “Bir kereden bir şey olmaz.!” deyişi ile tarihin kara sayfalarında yerini almıştı.
Avrupa parlamentosunda 1984 yılında %15.2 olan kadın katılımcı, 2024 senesinde %39.4’e yükselmiştir. Yedi Üye Devlette kadınlar koltukların %50'sini ya da daha fazlasını doldurmuştur: Danimarka, Letonya, Lüksemburg, Malta, Slovenya, Finlandiya ve İsveç.
Kadınlara oy hakkı veren dünyadaki 24.cü ülke, M.Kemal’in Türkiye’sidir.
Bir kadını ortadan ikiye böl…
Yarısı annedir,
Yarısı çocuk,
Yarısı sevgili
Yarısı aşk...
Cemal Süreya
Kadınlar insandır, biz insanoğlu.
Neşet Ertaş
Kadın olmak çok zor bir iştir çünkü erkeklerle uğraşmak zorundadırlar.
Joseph Conrad
Her zaman olduğu gibi, her aptal adamın arkasında mükemmel bir kadın vardır.
John Lennon
Kadın; bilmeyene 'nefs' (akıl), bilene 'nefes'tir (huzur).
Şems-i Tebrizi
Şuna inanmak gerekir ki, dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir.
Mustafa Kemal Atatürk
"Cennet annelerin ayakları altındadır."
Unutmayın, anneniz de bir kadındır, tıpkı kız kardeşiniz ve kızınız gibi.!
240930