Oto Biyografi

 

Servet BAŞOL

ATCo License No 216, FOO License No 56

 

Ailesi ve Eğitim

10 Şubat 1949’da H.Necdet Başol ile Süreyya Gür’ün ilk oğulları olarak Samsun’da dünyaya geldi. Ertesi sene ailece Ankara’ya göçtüler.

İlk okulu Samanpazarı Sakalar İlk Okulu’nda 1960’da bitirdi. TED Ankara Koleji sınavını kazanarak hazırlık sınıfında okumaya başladığı Kolej’i 1968 senesinde bitirdi.

TED eğitimi sırasında Judo ve Tiyatro Kolu başkanlığı, Bando Şefliği ve Öğrenci Yönetim Kurulu üyeliği yapmıştır.

1968’de Hacettepe Yüksek Matematik ve İstatistik bölümünü kazanarak yeni açılan bu bölümün ilk öğrencisi olur.

İş Hayatı

Üniversite senelerinde tiyatro ve müzik alanında profesyonel çalışmalarını da devam ettirir.

1969 senesinde DHMI Havacılık Okulu giriş sınavlarını kazanarak devlet memuru olarak çalışmaya da başlar.

1973 senesinde ATCo 216 No’lu ATCo lisansını alarak DHMI Havacılık Okulundan mezun olur.

1974 senesinde askere gider ve askerliğini Nato Supreme Head Quarters Allied Powers Europe - SHAPE- Belçika’da MP (askeri polis) olarak tamamlayarak 1975 sonunda yurda döner.

1976 senesinde THY Uçuş İşletme Uzmanı adayı olarak THY İstanbul’da işe başlar.

1977 senesinde ikinci Lisansı olan 56 No’lu FOO lisansını alır.

1982 senesinde THY Milano İstasyon Müdürü olarak İtalya’ya tayin olur ve Kuzey İtalya’da Linate, Malpensa, Torino, Genova, Bergamo, Brescia, Verona, Venedik ve Bolonya meydanlarına yapılan THY seferlerini yönetir.

1986’da Türkiye’ye döndükten sonra THY Uçuş İşletme Müdürlüğü’nde ilk defa Bilgisayar Destekli Uçuş Planı üretimi için SITA ile çalışmaya başlar ve Türkiye’nin ilk SITA Flight Planning Uzmanı olur. THY'de Comp.Flt.Pln. kursu sonrası SITA FPL sertifikasını meslektaşlarına verirken rahmetli Erol Hoca'dan şu sözü duyar: "Öğrencisinden sertifika almak gurur verici.!"

Daha sonra özel havayolu kuruluşlarında yer almak üzere THY’ndan istifa ederek Toros Havayolu’nun kuruluşuna İtalya Ticaret Müdürü ve Uçuş İşletme Uzmanı olarak katılır.

1988 senesinde SITA Londra Middlesex’de yapılan SITA Flight Plan User Group Meeting’de THY dahil 124 havayolu temsilcileri arasından dönem başkanlığı için yapılan oylamada, Air Mexicana’dan Mr.Segovia başkan ve Torosair’den Mr. Başol başkan yardımcılığına seçilirler.

1989 Kasım ayında THY-Lufthansa birlikteliğinde kurulacak olan SunExpress Havayolları için Lufthansa tarafından işe alınır ve ilk New Generation B.737 Türkiye’ye gelir ve kuruluş sonrası 1990 senesinde OCC Müdürü olarak Antalya’da çalışır.

1991 senesinde GreenAir için OCC kurmak üzere İstanbul’a döner.

1992 senesinde Onur Air kuruluşu için çalışmaya başlar. İlk A320 de böylece Türkiye’ye girmiş olur.

1993 senesinde Bosphorus Airlines kuruluşuna katılır. Yugoslavya sorunu yüzünden şirketin ömrü uzun olmaz.

1994 senesinde SancakAir için çalışmaya başlar ve ilk radyo reklamları ve Helikopter ile uçma yarışması çok tutulur.

1995 senesinde CeylanAir’e Satış ve İşletme Müdürü olarak Ankara’ya geçer.
Bu arada İstanbul’da kurulan Holiday Havayolları onu İstanbul’a Yer İşletme Müdürü olarak çağırır. Çağrıyı kabul eder ve Şirketin GOM kitabını yazar ve böylece ülkemizde ilk yerli GOM üretilir.

1995 sonu ülkemiz sınıf düşürülüp, sivil havacılığımız zora girince, Ulaştırma Bakanlığı Fransız Bureau Veritas denetim firması ile anlaşır. BV Türkiye’den yardımcı üç kişi seçer.
Bir Mühendis, bir Teknisyen ve bir de İşletmeci. İşletmeci olarak Mr.Başol seçilmiştir. Siyasetin araya girmesi, BV’nin ömrünü kısaltır ama Türkiye’de ilk “Operations Inspector” olmuştur.

1996 senesinde BV Aviation Türkiye’den çekilince Holiday tekrar Yer İşletme Müdürü olarak geri çağırır. Bu arada başlarına gelen talihsiz bir durumdan dolayı Holiday zora girer. Alman Sivil Havacılığında Holiday’i savunur. Holiday Türkiye’de kapanmaktan kurtulamaz.

1997 senesinde Almanya’da Ratiofulug kuruluşuna katılır. Sivil Havacılık denetimlerinden geçen şirket işletme müsaadesini alır ve ülkesine döner.
Çağrı üzerine KKTC’den Kıbrıs Türk Havayolları’nda Eğitim Müdürü olarak Lefkoşa’da çalışmaya başlar. Burada da siyasi çalkantılar şirketin peşini bırakmaz ve KTHY’den ayrılıp İstanbul’a döner.

1998 senesinde BodrumAir kuruluşu için Milas’a gider ama bir sene boyunca hiçbir gelişme olmaz.

1999 senesinde Pagasus, Flight Operation Support bölümü kurması için davet eder. Türkiye’de ilk yerli Flt.Ops.Supp bölümünü kurar ve Flt.Ops.Supp Müdürü olarak 2005 senesine kadar çalışır.

2005 senesinde Pegasus’un satılması ile istifa ederek ayrılır ve Arkas Air Genel Müdürü olarak İzmir’e yerleşir. Arkas Denizcilik için yeni bir havayolu şirketi kurar ve sipariş edilen uçakların gelişi ile 2006 sene sonunda istifa edip İstanbul’a döner.

Akademik Çalışmaları

2008 senesinde KOU (Kocaeli Üniversitesi) ders vermeye başlar. Bu dersler 2012 senesine kadar devam eder.

2009 senesinde bir dönem de Okan Üniversitesinde de ders verir.

2012 senesinde yeni kurulan Ege Üniversitesi Havacılık Meslek Yüksekokulu’nda ders verir.

2013 senesinde Harp Akademileri Komutanlığı’nın daveti üzerine Hava ve Uzay Hukuku derslerine girer.

Bildirileri ve Yazıları

2000 senesinde Kayseri’de “III Aviation SymposiumunaNational Civil Aviation Security Program & Annex 17” bildirisi ile katılır. Bu bildiri ile ülkemizde ilk defa nasıl bir “Security Program” sistemi kurulması gereği hakkında bilgiler yayınlanmış olur.

2007 Mart ayında www.servetbasol.com sitesini kurar ve ilk yazılarını yazmaya başlar. Airport Haber Forum’da bu yazılarını paylaşmaya başlar. 2010 senesinde haftalık yazıları Airport Haber Havacılık Haberleri sitesinde de yayınlanmaya başlanır.

2010 senesinde Anadolu Üniversitesi Eskişehir’de “III. Ulusal Havacılık Ve Uzay Konferansı” UHUK için “Havacılık Hukuku ve Kavramı” bildirisi ile katılır.

2012 senesinde Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde “I. Ulusal Havacılık Teknolojisi ve Uygulamaları Kongresi”ne “Yeni Nesil Havacılık Eğitimi” bildirisini sunar.

2014 senesinde Kayseri Erciyes Üniversitesi “V. Ulusal Havacılık ve Uzay Konferansı” UHUK için “Sivil Havacılık Eğitimi” üzerine bir bildiri sunar.

Kitapları:

Havacılık hakkında 10 kitabı bulunan Servet BAŞOL, bu kitaplarını www.servetbasol.com sitesinde ücretsiz dağıtmaktadır.

1-        Hukuk ve Havacılık

2-        Yük ve Denge

3-        Havayolu Lojistiği

4-        Havayolu Yönetimi

5-        Havacılık Bakım Yönetimi

6-        Kalite ve Toplam Kalite

7-        VocaTürk-Deyim ve Kısaltmalar Sözlüğü

8-        Havacılık Kronolojisi

9-        Marshalling

10-    SSIM Kullanma Kılavuzu

Servet BAŞOL emekli Sanat Tarihi Öğretmeni Yıldız Şengün ile evli olup, kızı Gülay’dan Ecenaz ve Efehan isimli iki torun sahibidir.
Oğlu Güray BAŞOL ise Paris’te konser Piyanisti ve konservatuarda da Piyano eğitmenidir.

170628