KOU


Okan


Ege


Akademi


AllMet Sattalite

Europe Satallite Picture
Windy.!
Com

Europe Satallite Analyses
Europe Satallite


Significant W-Charts

En yüksek, en uzun…

Çin'in Tibet bölgesinin uzak ve engebeli arazisinde yer alan Qamdo Bamda Havalimanı, havacılık altyapısı alanında benzersiz bir ayrıcalığa sahiptir. Etkileyici 5.500 metre (yaklaşık 18,045 feet) uzunluğuyla dünyanın en uzun ticari pistine ev sahipliği yapma unvanına sahiptir. Bu olağanüstü mühendislik başarısı, insan yaratıcılığının ve dünyanın en zorlu ortamlarından bazılarında hava yolculuğunu kolaylaştırmak için üstesinden gelinen zorlukların bir kanıtıdır.

Yazının devamı . . .

servetbasol@yahoo.com ePosta eMail servetbasol@hotmail.com
servetbasol@gmail.com



Year 2024 Senesi

En yüksek, en uzun…-2438
Etkileyici 5.500 metre (yaklaşık 18,045 feet) uzunluğuyla dünyanın en uzun ticari pistidir. Bu mühendislik başarısı, insan yaratıcılığının ve dünyanın en zorlu hava yolculuğunu kolaylaştırmak için üstesinden gelindiğinin kanıtıdır.

Karakter...-2436
Hayatınız boyunca insanlar ilerlemenizi durdurmak için üzerinize birçok kötü söz içeren etiketler yapıştıracaklar. Sınıf arkadaşınızın kağıttan haberdar olsaydı, soruyu cevaplamak için ayağa kalkıp tahtaya gelmezdi.

Pasaport...-2434
Havayolu ve Meydan İşletmeleri, içerisinde “meslek” kavramı olmayan işletmeler durumundadır. Ne Hava Trafik Kontrolörü ne Pilot ne Teknisyen kimse meslek sahibi değildirler.
Çünkü yasa ile korunmamaktadırlar.

YAS-LAK...-2432
Yasa ve ahlak, toplum düzeninin temel taşlarıdır. Ancak her zaman örtüşmek zorunda değillerdir. Bir eylem yasal olsa da ahlaki değerlere aykırı olabilirken, bazı ahlaksız eylemler yasal çerçeve içinde kalabilir.

Öğretmen...-2430
Japon halkının öğretmenlere ne kadar derin bir saygı duyduğunu gördüm, özel mağazalarda onlar için özel koltuklar bile var. Hayatlarının her günü bir kutlama gibi geçerken Japon öğretmenler neden özel bir güne ihtiyaç duysunlar?

Ezber-leme...-2428
Modern dünyanın ‘Google her şeyi biliyor!’ şehir efsanesinden yola çıkarak, bildikleriniz ya da sorgulamadan, doğrulamadan edindikleriniz için değil, sizi yapabildikleriniz için ödüllendirildiğini biliniz..

Korku...-2426
İrlanda basını bu fotoğrafı İrlanda'daki Kadınlar Günü için seçti ve şu cümleyi başlık olarak kullandı;
“Günün birinde güçlü bir kadını sevmekten korkma.
Çünkü zamanı gelince o senin tek ordun olacak.”

Sorgulamanın Etkileşimi...-2424
Bilen, bildiklerinden kendini sorumlu tutar. Bilmek hem ahlaki hem toplumsal hem de ulvi birçok görevi bilene yükler. Sorumluluk üstelik kişisel olduğu kadar toplumsaldır da. Sorgulamadıkça yaşantını insanca yaşantıya çeviremezsin.

Yöntem Sorunu-2422
Fotoğrafçılık alet, bilgi ve ekipman işi değil, bir yetenektir. Gerçek, görmeyi bilen, görmek isteyenler için başka başka anlamlar ifade eder. Bu nedenle “herkesin gerçeği kendine” sözü ünlüdür.

CEHALETİN İNTİKAMI...-2420
II. Mustafa cahil bir adamdı. Kafeste 27 yıl geçirmişti. Ülkeyi müneccimlere danışarak yönetirdi. Prusya girdiği bütün savaşları kazanınca kendisine yararı olsun diye, Friedrich’ten üç müneccim göndermesini rica etti.

Tombili-2418
Tombili neden mi bu kadar meşhur oldu? Sevimliliği deseniz, bugüne kadar sevimli çok, ama çok kedi fotoğrafı gördük. Tombul deseniz hakeza.! Geriye tembellik ve umursamazlık kalıyor. Bu yetenek de ünlenmesine yetti.

YASA...-2416
Son 80 yılın düzenlemelerine hükmedecek yasalar henüz uygulanmadı. Adap, insan onuru ve doğal kut göz ardı edildi. Küresel ticareti denetleyecek bağımsız güç yok, hatta küresel yatırımcıları çekmek uğruna ulusal yasalar satılık oldu.

Batı eğitiminin geçirdiği evrim-2414
Eğitim konusunda ise Üniversite sayısı 208'e ulaşmıştı. Bunun 129'u devlet, 75'i ise özel üniversite. 8 Milyonu aşkın öğrencimiz bu okullarda okuyor ama dünya sıralamasında ilk 1.000’e giren üniversitemiz artık yok.

EĞİTİMDE LAİKLİK...-2412
Goethe "Bilmek önemli, onu yapabilmek, uygulamaya koyabilmek çok daha önemli ve erdemlidir" diyor. Bilenlerin bildiklerini söylememesini de toplum için, insanlık için felaket olarak görüyor.

Çürümüş Bir Eğitim Sistemi-2410
Öğrenciler bilgisayarda aradıklarını bulduklarında, kalite ve geçerliliğini de değerlendirmeleri gerekecektir. Bu, kişinin gelecekteki hayatının her alanında edinmesi gereken en faydalı beceriden biri olacaktır.

Yazılarım ve İçerik...-2408
Kendi sitemde Ocak 2007 tarihinde yazmaya başladığım yazılarım, Airport Haberde 11 Ekim 2010 tarihinde yayınlanmaya başlandı. O günden bugüne 450 yazım yayınlandı ve 139’u hiç eleştiri almadı.

Maskeler Fora-2406
Uzay programı; “Ülke gençleri PISA’da birinci olacak” demekle başlar. Olması için de bilimsel eğitim programları yapılır. İlk okuldan itibaren saptanmış hedefler için eğitim sistemi devreye sokulur.

ANOMİ...-2404
Ne Atina demokrasisi -sadece eğitimlilerin oy kullanması- ne de Hilafet- sadece erkeklerin oy kullanması- demokrasideki halkın kendini yönetmesi ilkesi, işe yaramıyordu. Eleştirel sesler yükseldi.

ZOR YOL...-2402
YASSAH öyle bir hale gelmiş ki, nedenini kimse sormaz olmuş. Sorgulamadığın zaman da yasak üzerine yasak yemeye başlarsın. Bir de bakmışsın sana yasak koyanlar o yasakların içerisinde zevkle yüzmekte.

2437 - PISA versus MEB
MEB, Uluslararası değerlendirmeleri beğenmeyip kendisi bir araştırma yaptı. Elde ettiği sonuçlarda, 8. Sınıf öğrencilerinin %60’ının, Türkçe Atatsözleri ve Deyimleri anlamadıkları ve ne anlama geldiklerini bilmedikleri ortaya çıktı.

2435 - Paha
Eğitim seviyesinin cinsiyete göre büyük farklılık gösteriyor olmasını önemsemiyor gibi görünseler de ülkedeki asıl çöküntünün “ahlak” düzeyinde gerçekleşmiş olması kimsenin umurunda değil.

2433 - Yusuf Dikeç - Şevval İlayda Tarhan
Gidiş yolunun değerini ulaştığın sonuç belirler. Sonuçta başarı varsa herkeste hayranlık uyandırır, sonuçta başarı yoksa en vasıfsızdan bile nasihat alırsın. Herkes gibi teçhizatlı bir atışla altın madalya alsaydı bu kadar ses getirmeyecekti.

2431 - Sorgu ve Karşı Koyma
Türkiye bilgi ekonomisinde, çok kötü bir noktada. Çünkü biz, bilgiye ulaşmanın önüne engeller koyuyoruz. Basın özgürlüğü dediğiniz şey, bilgiye ulaşma özgürlüğüdür. Dünyada bilgiye kolay ulaşan ülkeler, daha çok inovasyon yapıyor.

2429 - SEN AĞA BEN AĞA...
Hangi iş ve hangi konuda olursa olsun, üniversite 'meezunu' diye curriculum vitae’sine yazıp, marketlerde kasiyerlik yapanların çoğu, baba geleneğini devam ettirmeyenlerden oluşmakta.

2427 - Suç-lamak...
Başkalarını suçlamayı seviyoruz. Bu bir tür hobi ve bu konuda yalnız olmadığımızı görebiliyorum. Başka biri ya da birileri, farkında olmadan bizim hayal kırıklıklarımız için mükemmel birer kurban oluyorlar.

2425 - Altın deposu
Düzenin "Hayatını kazanmak" üzerine kurulu olması ve Auschwitz'in "Arbeit macht frei" (Çalışma özgür kılar) düsturuna benzemesi, bu eşitsizliğin ne kadar derin ve sarsıcı olduğunu gösteriyor.

2423 - Toplum ve Zeka
Devlet, toplum içerisindeki cahillerin ve aptalların, toplumun geri kalanına zarar vermeyecek düzeyde eğitiminden sorumludur. “Abi adamlar sıraya giriyorlar, kimse kimsenin hakkını yemiyor, yaya geçidinde duruyorlar”

2421 - Pusuda
Dil, kişiliğinizin oluşması, çevreye bakış açınız, anlama yeteneği ve görebilme sezgisi arttıkça gelişecek ve anladıkça soracak, araştıracak, yenileme, geliştirme yanı sıra üzerine koyarak yepyeni buluşlara imza atabileceksiniz.

2419 - FAYLARIN TAŞINMASI
Çakmak taşı değiştirebilme becerisinden, ani bir zorlatma ile bilgisayar teknolojisine kestirme geçiş yaptığımızdan böyle oluyor. "Sismik araştırma" diye başlandığında millet, gerisinden çıkardığı gaza düğümleniyor.

2417 - Bir Savaş Uçağı Geliştirmeye Nasıl Başlamalı?
HvKK’nın 14 yıl önceki isteği ile başlayan KAAN’ın ilk uçuşunu yapması, endüstri kanadında proje kurgusunu belirleyen kişi olarak beni çok gururlandırıyor.

2415 - Neden Dostoyevski okumalıyız?
Orta ya da yüksek öğretimde Sosyoloji, Felsefe ve Mantık okumadı iseniz, Dostoyevski okuyunuz. Yaşantınıza yön verebilir ve geleceğinizi kurarken kısır döngü yaşamayabilirsiniz..

2413 - 13 Bilimsel Deney
10 günlük bir uzay uçuşunda 14 deney yapmanın maliyeti 55.000.000$ ise, yani ortalama 13.200.000$ olduğuna göre, her bir deneyden 39.600.000 gelir elde etmenin yollarını aramalıyız.

2411 - Öyle mi?
Askeri okullarımızda Kurtuluş Savaşında silah ve cephane ile akaryakıtın Sovyetlerden tedarik edildiği bizlere öğretilmedi. Marshall Yardım Planı ve Truman Doktrini gereği Türkiye Cumhuriyeti Ruslara düşman olmalıydı.

2409 - Demir Yüzük
Bir Mühendis olarak insanlığın önünde yaptığım işlerde ve Yaratıcımın önünde, Kötü İşçilik ya da Hatalı Malzemenin geçmesine izin vermeyeceğim ya da buna göz yummayacağım.

2407 - Tren
Avrupa’nın dağlık ülkesi İsviçre, demiryolunu ulaşımını en etkin kullanan Avrupa ülkesi. 2015’te 488 milyon kişi trenle seyahat etmiş. Kişi başı yılda 58.8 seyahat ile İsviçre Avrupa’da birinci, dünyada ise açık ara Japonya.

2405 - Arşiv Bilimdir
1987-1992 arası dönemde tasnif edilen belge miktarı daha önceki 140 yıllık sürede tasnif edilen belgeler ile eşit miktardadır. 1987 ve 2012 yılları arasında geçen sürede ise 45m belge tasnif edilmiştir.

2403 - Akıllı Telefonlar ve Okul
Bundan 100 yıl öncesini düşünün. Eğitim sistemimiz o günden bugüne köklü bir değişime uğradı. Kara tahta yeşil tahta oldu! Siyah önlük beyaz yakanın yerini sınıf ayrıştıran özellikler aldı ama bundan şikayetçi değiliz.

2401 - Türk Sivil Havacılığı Yönetimi
“Hiçbir yerde bölüm ayracı (Chapter) olarak sıfır (0) göremezsiniz. Her şey 1-Introduction ile başlar. Neden sıfır ile başlanmasını istiyorsunuz” diye sordum. Aldığım yanıt ilginçti. “Ben devletim. Ben ne dersem o olur!”

Year 2023 Senesi

Düşüncenin Coğrafyası...-2352
Biz Türkler, MÖ 9500 yıllarında Anadolu’da idik. Aristotales (MÖ 384-322) ve Konfüçyüs’ün (MÖ551-479) ise Milattan önce 1.ci yy. da yaşadıkları sanılıyor. Yani biz onlardan 8 asır önce bu topraklarda idik ve onların felsefelerini yakinen biliyoruz.

SAVAŞMA BARIŞ...-2350
Muhtemelen gelmiş geçmiş en yumuşak savaş olmasına rağmen ABD ve İsveç tarafları birbirinden nefret ettirmek için ellerinden geleni yaptılar. Bu kışkırtma bir tek "Onları iyilikle öldürmek" deyimine yeni bir anlam kazandırdı.

Suudi Arabistan-Yeni Yolcu Hakları...-2348
Bu öncü düzenlemelerle Suudi Arabistan Sivil Havacılık Genel Otoritesi, yolcu merkezli hizmet mükemmelliğinde yeni bir çağ başlattı. Bu, ülkenin tüm hava yolcuları için gezi alışkanlıklarını geliştirme kararlılığının göstergesi.

Bakış Açımız...-2346
Üniversiteler, hocaları dinleyip not alma yeri değildir. Onlardan alacağınız her ne olursa olsun araştırmazsanız, ezber üzerine kurulu, yaratıcılıktan uzak, CV zengini ama bilgiyi kullanamayan bir fakir olarak kalırsınız.

Kurallar nasıl yazılır?...-2344
Kanla kural yazmak bir yana ülkemizde meydana gelen kazalardan bırakın ders almayı, neden kaynaklandığını bile bilmiyoruz. Bu Türkiye'de uzun süredir devam eden bir sorun.

Çalış, Çalış…-2342
Zihnimiz bir bahçe, düşüncelerimiz ise o bahçeyi yeşertecek tohumlardır. Esas meselenin az veya çok çalışmak değil; vaktimizi bir yaşama sanatına dönüştürüp dönüştürememek olduğunu fark ederiz.

Germans' 737 series...-2340
- Boeing's simulator in Seattle, everything Lufthansa had ordered, every button in the cockpit, everything was working in reverse. Everything that was "on" in the simulator was "off" in the aircraft.

eKayak ve Zat'ülhareke...-2338
eKayak ve Otonom Araçlar doğru yasal ve teknolojik çerçevelere ihtiyaç duymaktadırlar. Makineler potansiyel olarak tehlikeli ortamda kendi başlarına çalıştıklarında ciddi sorumluluk endişeleri yaratırlar.

İkinci El İnsan….-2336
Tarih, Coğrafya, Matematik, Yabancı dil, fizik vb. diğer derslerin seçmeli dersler kapsamına alınması ise gençlerimizin ikinci el insan kavramından bile uzaklaştırılması anlamına geliyor.

Ertele-me….-2334
Yapılması gereken işleri, süresiz ve sayısız olarak erteleyen kişiler, zamanı doğru kullanamadıkları için güçlüklerle karşılaşırlar. İşin tamamlanması gereken zaman yaklaştıkça stres seviyeleri artar.

Uçak, uçuş ve yolcu….-2332
Yolculukta yolcuların tek ilgilendiği, onca yasaklar arasında kendisi ile ilgilenen birilerini görmenin rahatlığıdır. Ne de olsa yolcunun, kapılar kapanıp yeniden açılana kadar uçak içerisinde “tek bir hakkı vardır”.

KADIN….-2330
- Buna gözyaşı denir. - Neye yarar? - Kendini ifade etmeye yarar. - Peki, bunun hiç mi eksiği ya da yanlışı yok?
- Hiç olmaz olur mu?
Var bir hatası: “Ne kadar değerli olduğunu hep unutur..."

Fakir Nobeli….-2322
“Ülkelerin fakir kalmalarının nedeni, tarihteki talihsiz olaylar ya da kaderlerinin fakirlik olması değildir. Onların savaşmaları gereken düşmanları, cehalet, katı siyasal görüşler, bilgisizlik ve tembelliktir.

Dil ve Dilimiz….-2320
Okumak ve düşünce üretmek açısından dil çok önemlidir. Bilgi bize kuru kuruya yararlı olmaz. Bu bilgiyi önce yerinde, sonra doğru kullanarak en sonunda da üzerine ekleyerek ilerleme şansımız olabilir.

Altını çizmek….-2318
Bizlere “kitap, kurşun kalem ile okunur” diye öğrettiler. Bizler ders kitaplarımızı bir üst sınıftan alır, bir alt sınıfa satacağımız için nazik kullanır, notlarımızı üzerine nazikçe yazardık.

Üzerine Koymak….-2316
Mevcut düzene uygun insan yetiştirecek bir planımız, yetişenlerin hangi iş ve sektörde çalışacaklarını sağlayacak sistemimiz yok. Bu insanlara çok uzun bir süredir hür eleştiri fırsatı da sağlayamadık.

Çıngıraklı Kurt….-2314
Asırlar boyu ezilmiş, ayrıştırılmış, ötekileştirilmiş ve sömürülmüş bir halk. Bu halkı kolayca yönetmek için cahil bırakılmalı. Okumak isteyenleri engelleyen, ve en sonunda ülkeden kaçıran bir sistem.

GÖRGÜ….-2312
Görgü Ahlak, Töre, Terbiye, Gelenek ve Hareket Tarzı demektir. Kabuğunu kır, çevreni genişlet, konfor alanından çık, yeni kültürlerle tanış, o zaman neden önemli, göreceksin.

KUTSAL CEHALET….-2310
Araştırmayan, sorgulamayan ve “düşünmeyen” nesil çoğunlukta. Buluşların hepsi “insanlığa armağan” olarak ortaya çıkıp insanlığın sonunu hazırlamaktan geri kalmamıştır.

Yargılama Üzerine….-2308
Yaşamı boyunca kitap okumayan, düşünce ve ifade özgürlüğüne uzak, taraftar olmayı sorgusuz kabul edenlerin eleştiriden nefret etmekten başka yapacağı bir şey yoktur.

Büyük Devlet vs Osmanlı….-2306
Asur Kralı Asurbanipal'in kil tabletten oluşan kütüphanesini bulmak yine bir İngiliz’e nasip oldu. Ninova'daki kazıları yapan George Smith o meşhur kütüphaneyi keşfetti.

Örf ve Adet….-2304
Bu yıllarda devletin tamamen ayrıldığı sektörler: kağıt, süt, gübre, şeker ve et üretimi, ormancılık, petrokimya, demir-çelik, tekstil, petrol arıtma ve dağıtımı, madencilik ve çimentoydu.

Glenn Hammond Curtiss….-2302
O dönemin ABD sanayii casusluğunu Smithsonian Enstitüsü yapmakta idi. Konu patent olunca ABD, her şeyi yapmak zorunda hissediyordu. Weisskopf, bir türlü Alman vatandaşlığını bırakmaz.

2351 - SAF
Bilim ve Açgözlülük var olduğu sürece hep yaşadığımız ortamı önce kirletecek, sonra da temizlemek için varımızı yoğumuzu harcayacağız. En ölümcül 7 Günah’ tan bence en tehlikelisi açgözlülüktür. Hele günümüzde tavan yapmışken.

2349 - Yapıcı Yetersizlik
Yapıcı olma tavrı, bir eğitim biçimidir. Aileniz ya da çevrenizden bu tür bir eğitim almadı iseniz, kendinizi yetiştirmek zorundasınız. Meslektaşlar sizi çıraklık yaptığınız ve ilk ustanız olan “hocan kimdi?” sorusuyla değerlendirirler.

2347 - UNESCO World Heritage…
Zemindeki halının yarattığı nem seviyesi, 15. yüzyıldan kalma İmparatorluk Kapısı meşe ağacına verilen zarar, kazınmış ve sökülmüş duvar sıvaları, ve zarar görmüş mermer levhalar, günlük yoğun ziyaretçi varlığı nedeniyle korunamaması...

2345 - Winter Ops-24
Havayollarında kış operasyonları, kış aylarında uçakların güvenli ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak için yeni yöntem ve uygulamaların hazırlanması ve uygulanması sürecidir.

2343 - Saygı Kültürü…
Saygı kültürü, herkesin kendini değerli, takdir ve kabul edilmiş hissettiği bir ortamdır. İnsanların görüş, fikir ve duygularını ifade etmek için kendilerini güvende hissettikleri yerdir.

2341 - eVTOL – eDİKU
eDİKU hava taksileri, şehir içi ulaşımda devrim yaratma potansiyeline sahiptir. Şehirlerde dolaşmak için daha hızlı, daha rahat ve daha çevre dostu bir yol sunabilirler. Birçok şirket eDİKU uçuş testlerine başladı.

2339 - SITZAPARAT…
Bu arada ABD Ordusu Hava Kuvvetleri hala fırlatma koltuğu sistemlerinin esasını anlamaya çalışıyor, Alman savaş zamanındaki gelişmeleri araştırıyor ve hala kendi prototipine sahip bile olamamıştı.

2337 - THK
Amatör Havacılık sadece rüyada kaldı. Kimse desteklemedi. Ne imkan ne de gayret. Her ile Hava Meydanı dendi, çoğu da yapıldı ama Havacılık ile ilgili gençlerimize hiçbir olanak sağlanmadı.

2335 - Optik…
Merak, çoğu ülkeler için üzerinde durulmayan bir tavırdır. Merak edenleri desteklemek, yol göstermek ve yardımcı olmak ise sosyal bir davranış biçimidir. Bilim insanı olmak tek başına bir başarı getirmez.

2333 - Kurşun Kalem
Kurşunkalemler, öğrenciler, öğretmenler, sanatçılar ve diğer insanlar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Öğrenciler, kurşunkalemleri not almak ve ödevlerini yapmak için kullanırlar.

2331 - Ulusal Eğitim…
2023 senesi Üniversite Giriş Sınavı sonuçları geldi.! Matematik 40 soru 7.3 doğru, Fizik 14 soru 2 doğru, Tarih 10 soru 2 doğru, Din/Ahlak 6 soru 1.5 doğru ortalaması sizi yanıltmasın. 100 bin kişi sıfır çekti.

2323 - Geleceğini karartan tek canlı!
Endülüs ve İskenderiye kütüphaneleri yanmamış, bilim, sanat, felsefe üreten değerli insanlarla yaşıyor olacaktık. Bizim de zeka seviyemiz bugünkü aptal halimizle kıyaslanmayacak kadar yüksek olacaktı.

2321 - İhtiyaç…
Mühendis bir baba oğlunun da mühendis olmasını ister. Bu yanlış bir istek değil ama babasının isteğidir. Oğul ise yeteneği doğrultusunda çevrenin en iyisi ve başarıl bir duvarcı, kaynakçı ya da tesisatçı olmuş.

2319 - İyilik iyidir.!
Her gün karşılaştığınız çoğu insanın harika olduğundan hiç şüphem yok. Kendinize sorun, küçük çocuk gibi misiniz? Başka birinin kötü davranışıyla karşılaştığınızda tepkinizi dizginler misiniz?

2317 - 1960'ların Çocukları…
1960 senesindeki çocukların 2000 senesi düşüncülerine karşı bizlerin “Maddenin bölünemeyen en küçük parçasına Atom denir” diyerek ilk okuldan mezun olduğumuzu hatırlarım.!

2315 - Gerileme
Üniversite, mesleklerin seçilip öğrenildiği birer eğitim kurumudur. Hiçbirini hakkıyla öğretmez isek, bir bakmışsın, dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen senede 1000 (yazıyla BİN) profesör yetiştirmişiz.!

2313 - ICAO'ya Mektup…
Tarım ve Orman Bakanlığının kendini ilgilendirmeyen bir alanda neden böyle bir yönetmelik yayınladığını kimse soramıyor! Ama ben sormalı, sorgulamalı ve hatalarından geri dönmeleri için uyarmalıyım.

2311 - Mona Lisa
Sorgulama, düşün üretme hep birilerinin tekeline alınmış gibi görünmekte. Felsefe, mantık, kompozisyon gibi derslerin kaldırılmış olması, tek bir yaşam tipi hedefler gibi.

2309 - Kimliğimiz…
Japon’lar okula başlar başlamaz çocuklarına ilk öğrettikleri kendi dilleri ve tarihleridir. Birey olmak için önce ahlaklı, çalışkan ve üreten toplum bilincine sahip bireyler gereklidir.

2307 - Çok yakın bir gelecek
Geçen gün bir yazışmada akademik dil yeterlilik puanının %50 olduğunu garipsediğimde asıl nedenin, birçok kişinin bu kararı kabullenmiş olması.

2305 - Uzman…
Niteliksiz insanların aklınıza gelebilecek her sektör için görüş beyan etmeleri, biliyormuş gibi konuşmaları, uzmanlığı değersizleştirmeleri bugün karşımıza çıkan acı bir gerçek.

2303 - ÇAP ve Çapımız
Eğitim seviyesinin yerlerde süründüğü bir dönemde belki kendini bu aciz durumdan kurtarıp fark edilmek isteyecek olanlarınız için ÇAP, geçerli bir seçenektir.

2301 - Korteks’e karşı Amigdala…
Eğer eğitim ile beyin korteksinde nöron iletimini yeterli sayıda arttırmazsan devreye beynin hayatta kalmayı ve yaşamı devam ettiremeye programlı bölgesi olan "amigdala" girer.

Year 2022 Senesi

Top ve Bilim…-2252
1755 yılında Fransa elçisine tercüman olarak Osmanlı İmparatorluğu’na gelen Baron François de Tott, Hendesehâne’nin kurulmasına ön ayak olmuştur.

Yandan Çarklı….-2250
İlk Arabalı 1872 senesinde sefere konmuştu. Arabalının kıymete binmesi için 78 sene beklendi ama asıl kıymeti 1970 senesine kadar Kabataş’ta Harem için sıra bekleyenler tarafından bilindi.

Eurocontrol Verileri…-2248
Istanbul’un 570 meydan arasında 2019 senesinde 15. sıradan 71.e, Sabiha Gökçen’in de 83. sıradan 38. sıraya yerleşmiş olmaları, bu değişimin ardında yatan gerçekleri saklayamıyor.

Tarih ve ders….-2246
“Şark kurnazı” kavramında ne “gelecek” ne “kişi” ne de “insan” var. Geleceği olmayan için, hiçbir değer, kutsal ve insani davranış önemli değildir. "ehemi mühime tercih etmek” sözü burada işe yaramaz.

Neden Harf Devrimi?…-2244
James Madison ABD’nin bilim ve sanayide ihtiyacı olan yetenekli insanlara ihtiyacı olduğunu gören, sanat ve zanaat erbaplarını göç yolu ile ülkesine kazandırmak isteyen bir siyaset felsefecisidir.

Öncesi ve Sonrası.!.-2242
1960’ların özgürlüğü ve halkın iyi eğitilmesi, hükümetleri zora soktu. İyi eğitilmiş bir halk, doğru ile yanlışı ayırt ediyor, kişisel çıkarlara fırsat vermiyor, adil bir yönetim istiyordu.

Beceri Çeşitleri…-2240
Beceri, kişinin yatkınlık ve öğrenimine bağlı olarak, işi başarma, işlemi gereğine uygun olarak sonuçlandırma yeteneğine denir. Temel ve Çok yönlü becerilerdir bunlar.

Türk Dili...-2238
Okunan kitap sayısı, aile başına yarım kitap. “Yani, Aynen, Ben de” sözcüklerinin bir fikri, görüşü, temenniyi anlattığı tek toplum biziz. Çünkü kendini ifade edebilme yetisi yok insanımızın...

Pilot Yorgunluğu...-2236
Yorgunluktan kurtulmanın tek yolu yeterince dinlenmektir.
Ancak yapılan birçok araştırma, bu gerçeğin Avrupa'daki birçok pilot için bir çözüm olmadığını gösteriyor.

Emniyet Çerçeveleri…-2234
Ali Rıza Saral’ın bilgilendirme ve farkındalık yazılarını önemsiyorum. Kişilik ve kişilik oluşumu ile ilgili bilimsel açıklamaları, daha önce görmediğim bir dünyayı aydınlatıyor.

Taş taş üstüne...-2232
Hala ezberden düşünce üretimine geçemedik. Yanılıyor da olabilirim. Havacılık tarihimiz, taş taş üstüne koymanın örnekleri ile değil, baltayı taşa vurma örnekleri ile doludur.

Vertigo...-2230
Amatör Havacılık rüyada kaldı. Kimse desteklemedi. Ne imkan ne de gayret. Her ile Havameydanı dendi ama Havacılık ile ilgili o meydanlarda hiçbir olanak sağlanmadı.

Okumuyor, Anlamıyor, Düşünmüyoruz...-2226
İlk hikayemiz Cumhuriyeti anlatır. İkinci konumuz ise okumadan inanmanın ne kadar yanlış olduğunu vurgular. Son konumuz ise bu iki konuyu ciddiye almayıp, önemsemeyip bencillik yaptığımızı anlatır.

Algılama...-2224
Türkiye’den beyin göçü son 3 yılda çok arttı. 60’lı yıllardaki Avrupa’ya niteliksiz emek göçünden sonra şimdi de göç tarihinde ‘’nitelikli beyin göçü‘’ ile yer almaktayız.

RADAR ve Gelişimi...-2222
Japonya’nın başlatıp, Fransız, Alman ve İngiliz bilimcilerinin geliştirip İngilizlerin adlandırdığı RADAR, artık Çin dahil, birçok ülke tarafından özgün bir şekilde geliştirilmektedir.

Pazarlama...-2218
Hiç “slide rule” kullandınız mı? Uzay yarışında hiç öne çıkamayan ABD, bir “kayar cetvel-slide rule” ile aya gidip, ay taşı toplayıp yeryüzüne dönen ilk uçuş pazarlamasında da başarılı olmuştur.

Vergi...-2216
Vergilerimiz nasıl kullanıldı. Dünyanın en iyi havalimanları listesinde Heathrow, Barajas, Fiumicino ve Kopenhag'ı geride bırakıp, dünyada üçüncü sıradaki Atatürk Havalimanı’nı zirvede iken kapatmak.!

Tüm Kadınlar eşittirler ama…-2214
Bu kaçıncı Kadınlar Günü yazımız. Ahlaken bir çöküntü içerisinde olduğumuzu hatırlatmama gerek yok. Son 10 sene içerisinde; Suç oranı %434, uyuşturucu kullanımı %678, fuhuş %734 artmış.

Emir mi, öğüt mü?…-2212
Tutuklandı, işkence edildi, yetmiş yaşında kendi köyünün halkı içinde gözleri bağlanarak elleri kelepçeli gözaltına alındı, tekmelerle ayakta durmaya zorlandı Rıfat Ilgaz.

Kadın Eli Değse idi…..-2210
Kadınlarımızı geriye atarak, “Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın var” diye birbirimizi kandırmayalım. "Cehalet Kadınlar içindir. Kadınları eğitirseniz cehaleti yenersiniz."

Hakikat Rejimi...-2208
Bir zamanlar bilginin yokluğu olarak ele alınan cehalet, günümüzde kendi başına oldukça etkili ve geniş bir yelpazedeki bilim adamları, sosyal hayat ve politik sorunlar üzerine artan bir ilgiyle hükmediyor.

CEHALETTEN GAFLETE...-2206
- Hiç bitmeyecek mi senin bu okuman? - Bitmeyecek.
- Hiç mi? - Hiç. - Niyetin kâtip olmak mı yani? - Hayır.
- Ya? - İnsan olmak... Orhan Kemal

Görev Yetki ve Sorumluluk...-2204
Hükümetler verimli teknisyenler ister, eğitimli insanlar değil çünkü insanlar, hükümetler ve örgütlü dinler için tehlikeli hale gelebilirler.
Hükümetler ve dini kuruluşlar hep eğitimi kontrol etmeye çalışırlar.

David Schwarz...-2202
Mühendislik zekası, düzgün bir irade, sabır ve çalışma ile gelişir. Bilimsel eğitim, süreklilik, ARGE ve yatırım desteği gerekir. -Scientia non habet inimicum nisp ignorantem- - Bilimin tek düşmanı cehalettir.

2251 - Elektrikli…
Harvard araştırmacıları aydınlatma, çalışanların molalarının zamanlanması, süresi ve genel çalışma programları gibi işin organizasyonundaki belirli faktörleri değiştirmeye başladı.

2249 - DAQCP
DAQCP denetim kontrol listeleri, en son SAE Küresel Standartlarına dayanmaktadır ve Havuz tarafından üretilen raporlar, çeşitli düzenleyici kurumlar tarafından kabul edilebilir.

2247 - Neden mi?…
Günümüzde, sorgulamayı öğretmeden itiraz etme yollarını kapamakta siyasiler. Sorgulamayı, konuşmayı, tartışmayı ve eleştirmeyi bilmeyen bir nesil yetiştirdiler.

2245 - Ne dir, ne değildir.!
Plansızlığın sonucu su üzerine çıkan “eğitilmiş eğitimsizliğin” artık saklanamayacak boyutlara geldiğini hem görmekte hem de yaşamaktayız.

2243 - Düşün²
Ülkemiz için yaratıcı zeka tehlikeli görülmekte, bilim geri itilmekte, yeterlilik değil biat yüceltilerek gençlerimizin gelecekleri karartılmakta. Düşünmenin suç sayılmasına da artık gerek kalmadı.

2241 - Medeniyet - Civilisation…
Yaşanan son gelişmeler insanlığımızdan eser bırakmayacak gelişmelere gebe olduğu gibi tarih boyunca oluşturulan medeniyetlerin ortak değerlerini de yerle bir etmektedir.

2239 - Stroller-Bebek Arabası…
Kabinde Bebek Arabası için havayolunu tercih edenlere yararlı olacak bilgileri derledim ki, uçacakları şirketlerin “el bagajı” kurallarını inceleyip, ona göre seçimlerini yapsınlar.

2237 - IHA Yetkinliği…
İngiltere'nin küçük bir radyo kontrollü uçağı Aerial Target, ilk olarak Mart 1917'de "uçan bomba" olarak da bilinen Hewitt-Sperry Otomatik Uçağı konseptini sergileyerek ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

2235 - Tepkisellik Üzerine…
Tepkisel bireyler davranışlarından duyacakları memnuniyeti erteleyip kendilerini kontrol edemezler. Seçim yapmaları gerektiğinde en kısa yoldan kazanç elde etmeyi tercih ederler.

2233 - Hata yapmak…
Taş, hep ve hatta çoğunlukla doğru olarak bir öncekinin üzerine konmaz ama doğrusu deneyim, bilgi ve hayal gücü ile yapılmış olan yanlışlardan öğrenilir.

2231 - Tehlikeli Davranış Eğilimleri…
İnsani hata, insani düşünce, insani tavır ve insani algı üzerine yapılmış araştırmalar üzerine A.R.Saral'ın yazdıkları ve paylaştıkları deneyimler bizlere çok yararlı bilgiler vermekte.

2225 - Bilinç…
Kök neden analizi yürütürken, araştırma ekibi şunları dikkate almalıdır: -Yönetim sorumluluğu; -Yöntemler; -Risk Kontrolleri;-Süreç Yönetimi;-Arayüzler.

2223 - Kuş Beyinli…!
Limak Holding sinyaller yoluyla kuşların göç rotalarını değiştireceğini açıkladı. "Kuşlara demeliyiz ki artık buradanuçmayın arkadaşlar çünkü buradan uçaklar uçacak ve kuşların da bunu kavramaları gerekir."

2221 - Tohum...!
Ülkemiz Uber’i yasaklarken, teknolojik bir sistem olduğunu görememişti. Müşterisinin ve aracının yerini belirleyen sistem, şimdi savaşta düşmanın yerini belirlemede kullanılıyor.

2219 - ABD’de Milletler…
ABD’de Otomobil, Fransız’ların işidir. Cadillac, Buick, Chevrolet, Henry Ford vs.. Uçak yapımı ise Almanların.! Wilhem Edward Böing, G. L. Martin, D.W. Douglas, vs..

2217 - Neden...!
Akıldan, sorgulamaktan ve bilimden uzaklaştıkça gittiğimiz yönün ne denli çıkmaz ve karanlık bir yol olduğu açık. İstismarın, çıkarcılığın ve bencilliğin kişiselleştirilmemesi, Bilimsel Eğitimden geçiyor.

2215 - O gün...!
1933 senesinde, 32 yaşında iken Gül, yedi erkek adaya karşı yarıştı ve yaklaşık 500 oy alarak oy çokluğuyla muhtar seçildi. Kız çocukları dahil tüm çocukların okula yazdırılmasını sağladı.

2213 - Sıra dışı profesörler…
Prof. Dr. Osman Cahit Eralp, TÜBİTAK öncesi Ankara Hayvanat Bahçesi Müdürü değildi. Prof. Dr. Muhan Soysal, ülkesine üreten, düşünen ve sorgulayan ilerici insanların yetişmesine önayak olmuştu.

2211 - Özgürlük...!
Türkiye, II. Dünya Savaşı sonrası fiyat artışı ve hayat pahalılığı açısından % 363 oranıyla birincidir. Savaşa girmemesine karşın Türkiye'nin ilk sırada olması, dikkat çekicidir.

2209 - Refik Saydam HIFZISIHHA ENSTİTÜSÜ...!
Kişi başı milli gelirde 3.000 $'dan 10.000 $'a inşaatla, yol yaparak gelebilirsiniz ama 10.000 $'dan 20.000 $'a gelmek için Akıl, zekâ, fikir, tasarım ve sanat.! gibi Katma değer gereklidir.

2207 - Eğitim Çaresizliği...
Robotların ortaya çıkması ile son birkaç on yılda milyonlarca işin ortadan kalktığını gördük. Eğitim olarak insan onuru, ahlakı, geleceği ve barış içerisinde birlikte yaşamayı bilimsel bir şekilde öğretmeliyiz.

2205 - Biat...!
Biat temsilcisinin, onu o göreve getirenden ve kurulan böyle bir sistemin adalet, toplum çıkarı ve liyakat unsurları dahil hiçbirini yerine getirmeden güce sahip olmayı hedeflemesi, yıkım anlamındadır.

2203 - AGNOTOLOJİ...!
Uluslararası Havalimanı olan ama bu havalimanına yolcu sıfatı dışında öğretmen ve öğrencilerin girmeden mezun verdiği SHYO’ların, yavaş yavaş Agnotoloji eğitimine geçiş aşamasında olduklarına inanıyorum.

2201 - Kültürel Zeka…
‘Akademik zekâ’ var, ‘Duygusal zekâ’ var, ‘Sosyal zekâ’ var. Bu zekâ türleri tanımlanıyor, ölçekler yapılıyor ama ‘Kültürel zekâ’ da olmalı, tanımlanmalı ve ölçekleri yapılmalı.

Year 2021 Senesi

Ekonomi ve Zeka…-2152
Bugün kağıt fiyatını kontrol edemiyorsak SEKA’yı kapadığımızdan olmalı. Süt üretmiyor isek, hayvancılığı ortadan kaldırmaya söz vermiş olmamızdan. Hayvancılığı bitirdi isek, elbet gübremiz olmayacak ve dövizle alacağız.

Türk Meli-Malı…-2150
Zamanı yakalamak, yararlı iş yapmak, övüneceğimiz ürünlerin kalitesini ve çeşidini arttırarak olur. Yoksa üzerine ne yazarsak yazalım, güven bir kere kaybedildi mi, ağzınla kuş yakalasan nafile.

Selma Rıza Feraceli…-2148
Ey erkekler!
Eğer bir kadını takdir edemiyorsanız, onu hak etmiyorsunuz demektir.
Aziz Nesin

Nereden Nereye...-2146
Bilimsel ve laik eğitim sisteminin çökmesi, laiklik ilkesinin büyük darbe yemesi, bilim, felsefe ve sanat alanlarında Türkiye’nin dünyadaki en geri ülkeler arasında yer almasına neden olmuştur.

Eğitim - Sistem…-2144
1750 senesinde Kilise, genel öğretim ve dini öğretimi yan yana vermişken, biz de 21.yy’da din temelli okullar açarak dini eğitimle birlikte genel öğretim vermekteyiz.

Düşün ve Sorun...-2142
Ezberlemek, bilmek değildir. Günlük hayatta ezbere konuşan kişiye “bilmeden konuşan, boş konuşan” birisi olarak bakılır ki, bu son derece doğru ve yalın bir yaklaşımdır.

Savaş pilotundan robotik öncüsüne…-2140
Şu an günümüzde var olan kuruluşların %37’si yapay zeka teknolojilerinden faydalanmaktadır ve son 4 yıl içinde bu kullanım %270 oranında artarak bu günkü seviyeye gelmiş durumdadır.

Akademik Gelecek…-2138
Gelenek, görenek, görgü, terbiye ve ahlak, çevrenin sizi yonttuğu bir olgudur. Bulunduğunuz çevre sizi “siz” yapmaz, “onlardan biri” yapar. Kişilikli olmak, dik durmayı gerektirir.

Felsefe…-2136
Bize satılan ve dayatılanlara ek, kendi değerlerimizi de anlamlaştırmak, yaşam ufkumuzu geliştirmek, hayra ve barışa yönelik iş yapmamızın anahtarı ve temel felsefesi olmalıdır.

Uzay, Tanım ve Hukuk…-2126
Uzaydan gelen herhangi bir ziyaretçi bu gezegene şöyle bir baktıktan sonra, "Yöneticiyi görmek istiyorum" derdi.
William S. Burroughs (1914 - 1997)

Liyakat…-2124
Liyakatin de bir ahlakı vardır. Birikimler “Devlet aklı=Liyakat” olur. Liyakatli birisi rakibini yermez, hakkında konuşurken onun özelliklerini öne çıkarır ki kendi özelliği fark edilsin.

SEPET…-2122
Düşünsenize 7 komşu ülkenin 7’sinde de başka bir alfabe, başka bir dil kullanılmakta, aynı tanrıya tapmakla birlikte başka başka yollardan ona ulaşmaya çalışmaktayız.

YÖK, SHGM ve UTED…-2118
“Licentia” müsaade etmek, (Doktora) Doceo, ‘öğretiyorum’, “Ducendi” ben önderlik ediyorum, “Professor” de anlatan için kullanılır. Fransızca öğretmen, “professeur” demektir.

KSG- Kamuya açık Sevgi Gösterisi...2116
ICAO Ek 19 Emniyet Yönetimi, öncelikle iki kişi arasındaki ilişkinin öneminden bahsederek ilişkiler yumağına, bu ilke doğrultusunda yeni bir tavır getirmeye çalışır.

Leader - Önder…-2114
Hiç düşündükleri kadar iyi olmayan insanlarla çalıştınız mı? Biliyorum şaşıracaksınız ama istatistiksel olarak, bu kişilerin erkek olması kadın olmasından daha olasıdır.

Son 17…-2112
Uçağın penceresinden her bavul atıldıkça içi “cızz” edenlerin sandıkları gibi basit bir eyleme değildir. Elleçleme ile yapılan işler, bilimsel eğitim ve beceriye dayalıdır.

Eğitim ve Tarih…-2110
Japon okullarında öğrenciler 4. Sınıfa kadar asla sınava girmezler. Amaç, çocuğun bilgisini ölçmekten çok o çocuğa iyi bir ahlak ve sağlam bir karakter edindirmektir.

Japon Uçakları…-2108
1945 öncesi Japonlarda 1298 yabancı marka ve yerli 20 değişik şirketin ürettiği 88,730 hava, kara ve deniz kuvvetlerinin uçakları vardı. Toplamda 90,028 uçak.

Geleceğin Meslekleri…-2106
Türkiye’de gelecekte hangi meslek rağbette diye baktığınızda işçi yok, bedeni ile çalışan (elleçleme yapan) yok, hizmet sektörü ise hiç yok. Aslında insan yok, çünkü eğitim sektörü de yok.

Dilli…-2104
Konfüçyüs'e sorarlar: "Bir ülkeyi yönetmeye çağrılsaydınız yapacağınız ilk iş ne olurdu?" Büyük filozof, cevaplar: "Hiç kuşkusuz, dili gözden geçirmekle işe başlardım.

İnsani…-2102
Ben ne kadar dünyaya açığım ki çocuklarım yaşamlarında başları dik, kendine yeter, bilimde ileri ve dünya medeniyetleri ile uyum içerisinde olacaklar? Sahi, çocuklarınıza neler öğrettiniz?

2151 - Doğru olan…
Yetkin Mühendislik, gelişmiş ülkelerin pek çoğunda uzun yıllardan beri değişik adlarla ve değişik tanımlarla geliştirilmiş ve başarıyla yürütülmekte olan bir sistem. Türkiye'de böyle bir sistemin başlatılması, 1973'den beri gündemdeydi.

2149 - Fatma Beyhan NIL…
Eğitimin gücü yadsınamaz. Yine de iyi eğitilmiş olmak demek her şeyi bilmek demek değil, çare bulmayı becerebilecek düzeyde olmak demektir. Şimdilerde buna İnovasyon diyorlar.!.

2147 - İlk İTÜ kadın öğrencisi…
1936 yılında Ankara-Beypazarı karayolunun 86. kilometresine yapılan köprünün inşaatında aktif olarak görev aldı. Anadolu'da köprü inşa eden ilk kadın mühendis unvanını da böylece kazandı.

2145 - Eğitim Planı…
Bilinçli anne kaybolduğunda, adanmış öğretmenler yok olduğunda ve
Rol modeller itibarsızlaştırıldığında
Kim yeni nesle İNSANİ Değerleri Öğretecek?

2143 - Savaş Uçağı…
F-35'in üretimine katılalım, gelişmiş teknolojiyi ülkemize getirelim, tüm bunlara varım ama artık Pilotsuz Savaş Uçağı döneminde Pilotlu Savaş uçağı yapmak, yanlış gibime geliyor.

2141 - Göç almak…
Eğitimi gerilemiş ülkelerde kalkınma gerçekleşmez. Sanat geri plana atılırsa, yaratıcılık gelişmez. Hele son dönem atılımı olan “inovasyon” yenicilik akımı, yanımıza dahi uğramaz.

2139 - Kaçınılmaz Çöküş…
Cehaletin egemen olduğu toplumlarda, toplum mekanizmasının orasında burasında aksaklıklar baş gösterir ve sonunda tüm bu aksaklıklar bir araya gelerek toplumu birdenbire çökertir.

2137 - Cumhuriyet, Demokrasi ve Felsefe…
Aslında insanın derdi dil değildir. İnsanın derdi, dilin içinde bulunan içeriktir. O içerik, ahlaktır, siyasettir, merhamettir, güçtür, yaşam üzerine düşünmek ve konuşmaktır.

2127 - Gelecek nasıl gelecek..?
Sana ve ülkene kastı olanları yenmek mi istiyorsun?Matematik bileceksin, fizik kimya bileceksin. Yazılım bileceksin, çocuklarına beş yaşından itibaren kodlamayı öğreteceksin.

2125 - Mesaj…
Devletlerin halktan bekledikleri itaatkâr olmaları. “Garcia'ya mektup” ile bizlerin düşünmeden, yaratıcılıktan uzak, verilen görevi yerine getiren ruhsuz bir köle olmamız istenmektedir.

2123 - Global Inovation…
Eğitimsizliğimiz ile övünen, bu cehaleti kutsayanların arka plandaki çıkarları ise, liyakatsiz gelir ve güç elde etmiş olmalarından kaynaklandığına inanıyorum.

2121 - Ne iş ne okul…!
20-24 yaş aralığındaki gençlerin yüzde 33’ü ne bir okula ne de bir işe kayıtlı. Türkiye, 35 OECD ülkesi arasında eğitimde ve istihdamda olmayan gençler sıralamasında birinci.

2119 - Endüstri 4 - 0 Eğitim..!
Son yüz yıl içinde ve özellikle de İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde eğitimi temel taşı yapmamış bir kalkınma hikayesi yoktur ve bizde bu hikayenin adı "Köy Enstitüleri” dir.

2117 - Hikaye…
Eskiler demiş ama cahil kitlelerin kolay yönetildiği ve bilimin zor, cehalet için ise öğrenilmemesi bize böyle yansıdı; Age quod agis - Yaptığın işi iyi yap, yaptığına dikkat et.

2115 - Nano IHA…
Üç kamera taşıyan 300gr, 25cm’lik dörtlü-Fırfır (quadcopter), her ortamda çalışır. Ayrıca dikey olarak fırlatılarak işleticiyi potansiyel düşman ateşine maruz kalmaktan kurtarır.

2113 - 5.ci HAK..!
ICAO tarafından önerilmemiş ve ikili anlaşmalarla kanun kapsamına alınmamış ayrıcalıklardan “hak” diye ifade etmek
yanlış olur.

2111 - Fırıldaklı ve IHA…
Piyasada 30$’a satılan bir Fırıldaklı bile, yeri geldiğinde kargaşa-terör (Latincesi terrorem) yaratmaya yeterli. PlayStation zihniyeti ile insan öldürmek artık çok daha kolay.

2109 - UAV - İHA…
Dünyanın İlk Pilotsuz Uçak denemesi 12.09.1916 tarihinde, üzerinde 200 kg bomba yüklü küçük çift kanatlı uçağı 75 km uzaktan, radyo kontrol ile uçurarak gerçekleştirilmişti.

2107 - Rus Uçakları…
Bugün Sukhoi Corporation, gözünü sivil sektöre çevirmiş durumdadır. Büro, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana Rusya'nın ilk ve kendi sivil uçağını - Sukhoi Super Jet 100 - veya SSJ-100'ü üretti.

2105 - Üniversite ve Kelepçe…
41’i akademik, 29’u idari olmak özere 70 personele sahip Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ne fiilen 1.ci sınıfta 4, 2ci sınıfta 3, 4cü sınıfta 2 olmak üzere sadece 9 öğrenci vardır.

2103 - ÖZGÜRCE…
İnsanlık tarihindeki büyük başarılar, bireysel yeteneklere dayalı değildir. Büyük gruplar olarak uyumlu hareket etmeye dayalıdır. Birbirimizi tanımasak da yine de fikir alışverişini gerçekleştirebiliriz.

2101 - Değişim…
Dünya değişiyor, kültür değişiyor, bilim değişiyor, teknoloji değişiyor, her şey değişiyor. Değişmeyen tek şey değişimin ta kendisi.!
Görün artık… “Zekanın ölçüsü, değişme yeteneğidir.”

Year 2020 Senesi

FULBRIGHT...-2052
Savaşın simgesi artık Atom bombasıdır. Atom bombası sayesinde savaş sonrası yeni bir sömürgecilik uygulamasına gerek vardır.

Anlamını Bilmeden…-2050
Gaz Üreten anlamında Nitro Generatör, kısaca Nitrogen diye anıldı. Böylece aşındırıcı üreten anlamında Oksi Generatör, Oksijen oldu.

4 yıllık diploma…-2048
Dört yıllık diploma sahibi olan sizlerden kaçınız, son 30 gün içinde,
işi ile ilgili bir kitap okudu? Bakın, sorun burada işte.!

Yafta...-2044
İstihbarat örgütlerinin karşı tarafı yönlendirmek için psikolojik operasyon en önemli hedefleridir.
Yaftalamak da buna dahildir.

Kültürel Eğitim…-2040
Değerli sanatçı İdil Biret'in çok güzel bir sözü geldi aklıma:
“Müzisyeni ben yetiştiririm,
siz dinleyici yetiştirin bana.”.

Yenilenmiş Eğitim...-2038
Proctor cehaletin sadece henüz öğrenilmemiş olanla ilgili olmadığını, aynı zamanda siyasi bir manevra olduğunu vurguluyor.

Gündem...-2028
Sokrates'i okudunuz ise yaşınız 2500, Galile'yi biliyorsanız 800, Beethoven için 240, Endüstri çağı için 300 yıl ekleyin.

Konstantinopol ve 40 para...-2024
O yıllarda tam bilet 80 para, öğrenciler için ise yarım yani 40 para… İşte kırk paralık adam lafı da tam oradan geliyor…

IATA ve Yeniden Başlama...-2022
IATA, “Biyogüvenlik: Havacılığın Yeniden Başlatılması” için geçici önlemlerinin katmanlanmasına yönelik Yol Haritası yayınladı.

IATA'nın Çağrısı...-2018
Küresel havacılığı daha fazla engellememek için ICAO, COVID-19 Beklenmedik Durumlar'la İlgili Farklılıklar (CCRD) sistemi kurmuştur.

Yeniden Başlamak...-2016
IATA, havacılık sektöründe 25 milyon işin COVID-19 krizi nedeniyle yok olma riski altında olduğunu gösteren yeni bir analiz yayınladı.

MASKE..-2014
İnsanımızın bilime inanmayıp bilimi hiçe saymaları, her türlü mücadeleden yenilgi ile çıkacağımızın an büyük kanıtıdır.

TALPA Basın Bildirisi..-2010
TALPA olarak pilotun, kazanın en önemli etkeni olabileceğine dair izlenim yaratan bir tutum tedirginlik yaratıp uçuş güvenliğini aksatır.

Havacılık ve Suç..-2008
ICAO Ek 13, bir kaza/kırım soruşturmasının pay veya suçun veya yükümlülüğün tahsisi için “amacı olmadığını” açıkça belirtmektedir.

Bonobo ateş yakıp yemek yapıyor...-2004
Doğru ile eğriyi, yalan ile gerçeği asırlar boyu araştıranlar, yalanlar ve düzmece iftiralarla saf dışı edildiler en masum deyişle.

Bedava Yaşıyoruz...-2002
Per- ve polifloroalkil maddeler (PFAS), PFOA, PFOS, GenX ve diğer birçok kimyasal maddeyi içeren bir grup, insan yapımı kimyasallardır.

2053 - Düşün düşün...
Eğer beyniniz otomatik pilottaysa, bu bilim insanlarının “mental miyopi” dediği tünel görüşü olarak da bilinen şeye yol açar.

2051 - Demos Cratos…
Halk anlamına gelen “demos” ile güç, kudret, iktidar ve yönetim anlamına gelen “kratos” un birleşmesiyle meydana gelmiştir.

2047 - Üniversitelerimiz…
Dünya çapında tanınan ve buluşlarının patent değeri yüzlerce milyon $ olan böylesi büyük bir bilim adamını Türkiye tanımıyor.

2043 - Neden? Niye?…
Dünyanın en eski mecmuaları Krokodil, Mad, bizde de Akbaba, Gırgır, Papağan, Leman, Limon, Uykusuz ve daha onlarcası artık yoklar.

2041 - Yeni ırkçılığın ‘kirli’ ötekileri...
Irkçılık kelimesini dile getirdiğimizde “Yok ya, Türkiye’de ırkçılık yok.” diye bir itiraz yükselir ama temel ayrımcılık biçimleri fazlasıyla var.

2037 - Karakterli Eğitim…
Aranızda kaç dürüst tüccar var? Çevrenizde dürüst aşçılar, vicdanlı taş ustaları, mimarlar ve demirciler görebiliyor musunuz?

2027 - Gerçek...
Gerçeğin tanımı “İnandığın şey” olarak ifade edilir.
“Senin gerçeğin” denmesinin nedeni budur.

2025 - Biz yaparız...
Macaristan’dan bir usta getirip top döktüren Osmanlı, ustadan uzmana, uzmandan mühendislik eğitimine bir türlü geçemiyor.

2021 - COVID-19 Sonrası “Yeni Düzen”
Halk hala endişeli. 1:30 saatlik uçuş mesafesi altındaki yerlere halk, başka vasıtalarla değil kendi vasıtaları ile gitme eğiliminde.

2019 - Silbaştan..!
Artık yolcu demografilerinin ve müşteri tabanının değiştiği, gençlerin ve zengin gezginlerinin baskın olduğu gözlemleniyor.

2017 - Tarihi eserlerimiz..!
Olimpiyat Stadyumu, 31 Tem 2002 tarihinde Galatasaray ile Olympiakos takımları arasında oynanan karşılaşma ile açılmıştır.

2013 - Ignaz Semmelweis
Semmelweis'ın, germ teorisinin “modern tıp bilimi ve uygulamalarına en fazla katkısı olan teori” olduğu söylenir.

2011 - Cinsiyet Ayrımı..!
Mantıksızca ama aynı zamanda şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bir kadının uçurduğu uçağa kesinlikle binmeyen bazı radikal yolcular var.

2007 - Kök Neden..!
ICAO, hazırlanacak yöntem planlarında kök nedenlerin tanımı ve yayınlanması talep etmektedir. TC olarak halen yayınlamamaktayız.

2005 - Karşıt Cins
Kısacası tam bir Orta Çağ'ın yaşandığı dönemde Hypatia, o döneme ışık oldu. Doğayı mantık, matematik ve deney ile açıklamaya çalıştı.

2001 - Eurocontrol Hava Trafik Yaz Kargaşası
Görüleceği üzere, havacılık yaşayan bir olgudur. İyi eğitimli olmak yetmez, her şeye hazır olunması da gereklidir.
DHMI için hala ülkenin tek aydınlık yüzü diyebilirim.


Year 2019 Senesi

1950 - ICAO 75 - AJFR 100
Albert Jean François ROPER'in havacılık yaşamı, Barış Konferansı ile başlamış.

1947 - Düşün ve bizde Düşün.!
İçerik sağlayıcılarının, dosyalarını doğrudan kullanıcıya gönderdiğini düşünün.!

1942 - Yaşamın İçinden..!
Zekâ öğrenme, dar akademik yetenekler kazanma, test çözme başarısı değildir.

1939 - Copy-paste..!
Bilgi toplumu oldunuz da duygu toplumu niye olmuyorsunuz? Hayat ıskalamayı affetmez !!!

1926 - 124-262-52-314..!
“THY, dünyanın 124 ülkesinde 262 havalimanına, toplamda 314 noktaya uçuyor.”

1919 - Tarihlerden Mayıs.!..!
ABD DİB, cenazede ABD'yi sadece Büyükelçinin temsil edeceğini bildiriyordu.

1916 - Futbol Sohbetleri..!
"Maç bitti hala gol yiyoruz sayın seyirciler" (İngiltere maçında 90+1 de yenilen 8. gol)

1912 - Yandık..!
Kediler itaatkar değildirler ancak CIA, onların casus olabileceğine inanıyordu.

1907 - Osmanlıda Teleskop..!
Osmanlılarda ilk teleskop, Takiyüddin’in kitabında yer almaktadır.

1904 - Öteki Gündem..!
Havacılığa katkımız, yaratılmış teknolojileri ancak kullanabilecek düzeyinde.

1901 - Küresel Cinsiyet Farkı Raporu 2017..!
Toplumsal cinsiyet paritesi bu yıl ilk kez tersine döndü.

1951 - Araştırma Üzerine
Paris Konferansı ile Komisyon çalışmaları başlar ve İlk Uluslararası Komisyon kurulur.

1948 - Geleceğin TeknoLojisi ve Havacılık
Yapay Zeka, insanlara daha çok detay ile kararlar verme potansiyeline sahiptir.

1943 - Üç Tekme Kuralı..!
Eğitildiğinde, duyduklarının yarısına inanırsın. Zeki isen bunun hangi yarısı olduğuna.!

1940 - Hayatımız bizim eserimiz..!
Bugün sergilediğiniz davranışlar ve yaptığınız seçimler, yarın sizin hayatınız olur.

1937 - Ching Shih..!
Bu kadını başarıya götüren erdemlerin başında eşitlik, doğruluk ve paylaşım vardı.

1923 - Sözcükler ve Resimler
Buradaki sorun sözcüklerde. Sözcüklere güvenmeyin. Sözcükler yalandır, tuzaktır.

1917 - Şark kurnazlığı
Uygar olma ise “kendi işine saygı” ile başlar, “gönüllü özveriyle “ zenginleşir.

1914 - Einstein’dan Esrarengiz 10 ders
Felsefe yapmak için iyi eğitilmiş olmalısınız. Yoksa Franz Kafka'nın sözü öne çıkar.

1908 - El Bagajı ve Çantası
Maksimum kabin bagajı büyüklüğü, her havayolu tarafından ayrı ayrı belirlenir.

1905 - A/P Yangınla Mücadele Sınıflandırması
9.2 Rescue and fire fighting General -Yangınla mücadele ve kurtarma Genel / Annex-14

1902 - Planlı yaşam döngüsü..!
Bir ürün geliştirilirken onun tüm hayatı tasarlanıyor. Ve tabi ölümü de.

1952 - Şimdi biliyorum
Öğrencilerinizin insan olması için çaba harcayın, becerikli psikopatlar üretmeyin.

1949 - CPDLC Zorunluluğu
Kontrolör Pilot Veri Bağlantı İletişiminin faydaları: İşletimsel verimlilik ve güvenlik.

1944 - Electronic Warfare (EW)
Yerde, denizde, havada birden fazla dalga boyu kazanmadan başarı elde edemezsiniz.

1941 - Birikim ve Akıl
Asıl zor olan “usta” olmak. Sizdeki birikimin üzerine koymadan usta olunamıyor maalesef.

1938 - Teknik köşe paylaşımları
Akılcı düşünceden uzak yetişen toplumların doğruya ulaşma şansları olmayacaktır.

1924 - FARKINDALIK ve BİLİNÇ
Düşünce ve duygularınızın arkasında, güçlü bir kumandan, bilinmeyen bir bilge durur.

1918 - TAKSİ-TAXI
Avrupa meydanlarının yerleşimi, işletilmesi ve becerikli ATCo’ların yer alması.

1915 - İstanbul (Atatürk) Havalimanı
Kapatılacak olan Atatürk Havalimanı, dünyada 2019'un en iyi 5. havalimanı seçilmişti.

1911 - Kadın…
Gerçek değişmeyecektir; Her güçlü erkeğin arkasında, ondan daha güçlü bir kadın vardır.!

1906 - Mutluluk üzerine…
Öğretim üyesi arkadaşlarımızın çoğunun bilime dair öyle bariz bilgileri yoktu. !

1903 - Mahkumiyet vs Güvenlik Kültürü..!
Mahkeme kararı, uçuş güvenliğinin arttırılmasına hiçbir katkı sağlamamaktadır.


Year 2018 Senesi

1850 - Dr. Albert Jean François Roper
(ICAN) Genel Sekreteri Dr.Albert ROPER’i,
bu Konferansın da başına getirirler.

1847 - Sistem ve kölesi.!
Bir yerde size “insan-birey” olduğunuz hatırlatılmış, diğerinde ise sistemin kölesi.!

1843 - Neden ders almıyoruz?
Temel olarak raporlama, öğrenme ve adalet kültürü yaşamın hiçbir evresinde öğretilmez.

1840 - Hepsi bu mu?
Serbest Uçuş modelciliğinde THK Milli takımı, F1H Kategorisinde ilk üçte sıralandı.

1837 - Yetenek kazanımı ve Eğitimi
Katılımcıların sadece % 28'i, mevcut eğitimin etkili olduğunu bildirmiştir.

1826 - Aklın Yolu...
1938'de bir muhtar halkla el ele vererek önemli işlere imza atıyordu..

1822 - Amatör Havacılık
Ne kadar çalkantılı bir dönem geçirmiş olsa bile, yine THK çalışmaları birinci sırada.

1817 - İnsan ve İnsanımız
Başarımız İnsanımıza bağlıdır. Büyümek ve gelişmek için fikirler geliştirin.

1810 - PİETA’YI GÖRMEK
Çinli bir kralın deyişi ile “ülke savunmasında en kıymetli şey dildir”. A.R.Saral

1806- Meslek, Hobi ve Gelecek...
Mantıklı karar verme oranımız %6.! Reklamlar, basın, vs.. etkiliyor beynimizi.

1803- Bu devir...
Bilmeyenler seni kenara itip, “know-how” satın aldıklarında sevinemezsin.

1851- ABD ile yapılan ikili anlaşmalar..!
“TC hükümeti, sağlamakla görevli olduğu bilgileri, ABD'ye teslim edecektir.”

1848- Profesör Garson..!
Türkiye'nin en çok konuştuğu konulardan biri de hızla artan beyin göçü.

1844- Berlin Havalimanları..!
Planlamanın süresi ile övünülür mü? Planlama iki buçuk sene sürmüş, kısa diyor.!

1841- Dil, düşüncemizi nasıl etkiler?..!
Bazı diller cinsiyet tanımlamalıdır He, she, it gibi. Biz ise “o” der geçeriz.

1838- Tank..!
Osmanlı İmparatorluğu’nda hiçbir zaman çelik sanayii olmadı.

1827- Düşün için dil, dil için sözce..!
Sözceler dili betimler. Sözcenin özünde ne olduğu ise kullanıldıkça ortaya çıkar.

1823- Karar vermek..!
Yaşamın küçük bir dilimine bakıp karar vermeyin. Karar; aklın durma halidir.

1819- Açık Yenilikler 2017..!
Sayısal ekonomi bizi gerçek ve sanal duyularla da sarmaktadır.

1815- Akıllı Tahtalar..!
Gerçek-sonrası bir dünyada eğitimin rolü, zirvedeki konuların merkezindeydi.

1808- Sorunun doğrusu..!
Bugün işin teorisini ve maliyetini tartışacak bilgiye sahip kadrolarımız dahi yok.

1804- İnsan ve Teknoloji
O farkında olmadan beğendiğiniz teknoloji artık sizin işinizi ve yerinizi almıştır.

1852 - Güvenlik Bilinci..!
Kötü bir olay, bir kaza olduğunda her toplumun güvenlik bilinci sınanır. A.R.Saral.

1849 - A new airport is born..!
NMOC'da (IFPS) ve (CACD) ile koordinasyon çalışmaları desteklendi.

1845- ANITKABİR
Anıtkabir'i çepeçevre sarmalayacak bir orman ve Uluslararası Barış Parkı oluşturdular.

1842- İlk Bakışta Eğitim .
PIRLS, okuryazarlığı şöyle tanımlar: Yazılı olanları anlama ve kullanma becerisi.

1839- İlerleme.
Köktendinciler, İslamı 680 yılına evirmek istiyorlar ki bu, ileriye yönelik dev bir adım!

1829- Seyahat Ekonomisi.
Doğrudan -online- aramalarda en yüksek oran Gemi Gezileri (Cruise Ship) için yapılmakta.

1825- Karar Vermenin Doğası.
Güç kararlar için teknikler geliştirmişiz. Kısmi, gecikmeli, geçici vs. kararlar gibi. A.R.Saral

1821- Atatürk Airport-ISL.!.
Eurocontrol İYH, AHL ve SAW ile çakışma rotaların belirlenmesi için kolları sıvadı.

1816- ICAO TRIP Strategy..
ICAO'ya uygun ePassport dahil standart MRTD'lerin tasarımı ve üretimi.

1809- Karlsruhe Müzesi..
Onlara yeniçeri göndermemize gerek yoktur. Yeniçerimizin kıyafetini görmeleri kâfidir.

1805- Bardaktaki Çay..
Detayların yaşantınıza girmesi, kabullenme, reddetmeniz, işletmenin görünmeyen kısmı.

Year 2017 Senesi

1752- Boşluk bırakmak...
Başarı için “yeterli” en önemli kavram. Kimse iyi, çok iyi ya da mükemmel ile ilgilenmiyor.

1747- İş bilmek, işi bilmek...
Bu ilanı yazan acaba “Yazılı ve sözlü olarak doğru iletişim kurabilen” lerden mi?

1743- Acil iniş...
Henüz daha milli sınırlar dışına çıkmadan Marmara'da 470 tur attı, 6 ton yakıt tüketti.

1739- İki dokuz bir on sekiz üç yirmi bir otuz
Kimseye birşey öğretemezsiniz. Öğretmeme-lisiniz de. Öğrenmek isteyen öğrenecektir.

1730- Pozitif Bilimler ve Ahlak
Türkiye'de televizyonlara bakan biri, bu ülkede pozitif bilmin olmadığına karar verir.

1727- La bêtise, Stupidity ya da Aptallık
Ekonomik kalkınma, Türkiye'nin bağımsız ve daha güçlü olmasının belkemiğidir.

1723- NEET !
Türkiye'nin %28.4 çalışmıyor, eğitim almıyor, beceri kursuna gidip kendini geliştirmiyor.

1714- Harf !
Yazı araçlarımızda, tek başına hiç bir işe yaramadıklarından 'yanda duran' harf dir.

1709- I’indifference a la difference
Binlercesi bu Anadolu topraklarında yetişmiş ise, bu farklılığa kayıtsız kalmamalıyız.

1701- Tuğra
Oğuz lehçesinde "tuğrağ", hükümdarın basılmış imzası demektir.

1750- 07Dec1944-Chicago…
BM ICAO’ya, Sivil Havacılık Konusunda yetkili danışman olarak işbirliği teklif eder.

1746- Değişimin değişimi…
Yakında “akıllı havacılık sistemleri” devreye girecek. Peki biz ne zaman akıllanacağız?

1742- Yalanlarımız Ortaya Çıkmadıkça…
Her tetik, iyi bir nedenle yapılmış olup, güzel bir amacı tetiklemesi gerekirken...

1738- AVSEC-2017
“Global Aviation Security” konusu “Standardlar Ötesi Kültür” adını taşımakta.

1729- Türk usulü başarı.!
İranlı S. Rehman ve H.Askari, Kur'an dan ekonomik kalkınma için Endeks oluşturdular.

1726- Nereden Nereye ?
Tarım Bakanının tarıma destek talebine verdiği cevap; "Gözünüzü toprak doyursun"..

1719- HAVA-İŞ YASA TASARISI
TSHK 2920’de 6, yeni hazırlanan Kanun Tasarısı’nda ise 9 adet tanım bulunmaktadır.

1713 - Hiyel
Hiyel, Pnomatik, hidrolik ve mekanik bilimleri alanında aydınlatıcı bilgilerle doludur.

1705 - Liderlik’ten Yönetim’e
Hubris, farklı düşünen ve düşündüklerini uygulamaya cesaret eden bir etiket değildir.

1748 - İki geri, bir ileri
Şu günlerde 20 ile 40 yaş aralığında olan gençlerimize bazı şeyleri anlatmak çok zor.

1744 - TRIP Atmak
3G genellikle devletin üç değişik kademesi tarafından gerçekleştirilmekte.

1740 - Dünyanın en iyi/kötü Havalimanları
Bizi ilgilendiren beton değil! Bu Hava limanlarını nasıl işletiyorlar, ARGE yapıyorlar.

1733 - İlk Uçuş
O'Dwyer, Orville Wright varisleri ile yapılan gizli anlaşmayı öğrenir ve yayınlar.

1728 - Sahi, n’oldu bize..!
Voltair; “İstanbul'da bir yılda yazılanlar, Paris’de bir günde yazılandan azdır.”

1724 - Gelecek de bir gün Gelecek
“Şu tuşa basın” emri ile işinizi gördüğünüz gerçeği, çocuklarınızın işsiz kaldığına delildir.

1718 - Müsaadeye tâbii...
“Licentia Docenti” ‘öğretme müsaadesi’ uygulama ve öğretme yetkisine denir (lisans).

1710 - Minare İşçisi
Pilot lisanslı Sabiha Gökçen, Sigorta kayıtlarında “minare işçisi” olarak geçer.

1704 - Maymun Tuzağı
Konfüçyüs; “Bazen bir şeyi gerektiğinde bırakabilmek, zor bir istir".


Year 2016 Senesi

1650- Hayal Kur.!

1646- Matrakçı Nasuh

1643- Aydın ve Üniversite…

1640- İbo'mu Kafka mı?

1620-Yeni, yepyeni yenilik…

1617-Prof. Salih Neftçi

1613-Kaza ve Beklenmedik Olay

1610-MMGFT – GADSS

1602-Kandırıkcı

1651-İnsanımız

1648-Plan mı Pilav mı?

1644-Yeni keşfedilen yatırım

1641-Düşün düşün...

1621-Reform

1618-Schadenfreude

1615-Özür ve Teşekkür

1611-Kadın ve Havacılık-I

1607-Yaratılan Gerçeklik

1652-İyi, Kötü ve Ben.!

1649-Birleştirici Havacılık

1645-Bilgisizlik bilimi

1642-İcat yapma

1622-Birleşik Akıl

1619-Risk Kültürü

1616-Sürüngen Kompleksi

1612-Kadın ve Havacılık-II

1609-Bu ayıp bize yeter

Year 2015 Senesi

1550-Cehalet-Mutluluk-Bilgi

1542 - Örnekleme

1525 - Tayyip ve Taiwan

1520 - Dolmuşu icad eden adam

1514 - Yasak ve Ceza kavramı

1508 - Kalite ve Türk Sivil Havacılığı

1504-Emin BARIN

1552 - TAMBORA

1543-Nato'ya Uçak Seçimi F-16

1531-İncebelli

1521-Koltuk

1515-Passengers Initiated Evacuation

1509-Status Quo

1505-Almanlar ve Biz

1505e-B737 and derivatives

1543e-Aircraft Selection to NATO. F-16

1544-Nato'ya Uçak Seçimi F-35

1544e-Aircraft Selection to NATO F-35

1541-Eğitim Kim ve Ne içindir

1522-Kibir

1517-Siber Saldırı

1513-Görünmeyenler

1507-Almanlar ve Bürokrasi


Year 2014 Senesi

1401-Kavram'lar ve Halimiz

1412-Seat Assignment/Koltuk Belirleme

1416-EGITIM KAVRAMLARI

1421-PARA

1440-Eğitim ve Kişilik

1446-Ignorance is Bliss

1407-Yeni Nesil Korsanlık

1413-Kök Neden

1418-Tekno-Eğitim

1425-Insan ve Sistem

1444-Yöneticilik

1447-Taş ve Kültür

1409-Havacılık Türkçesi

1415-Kültür

1419-Kalite Üzerine

1432-Passenger Safety Beriefing Cards

1445-Aydın Kime denir?

1448-ICAO-70

Year 2013 Senesi

1302-CRM üzerine

1312-UBUNTU

1316-Sıradanlığın Zaferi

1323-Kaz ve Istatistik

1337-SURA

1340-HUBRIS

1344-SMS ve Ceza

1347-SMS Camera

1303-Bir ICAO hikayesi

1313-DEMO...

1317-Yetiştirdik-mi?

1324-DANGEROUS Goods

1338-ICAO Ek-19

1341-Demosthenes

1345-Eğitim ve Gelişim

1350-Kullanıcının Emniyet Seviyeleri

1307-Kuraldışı Zihin Fırtınası

1314-Oyunu Sürdürmek . .

1320-Aldatmak

1333-Küresel Bakış ve Orman Yangınları

1339-CRM-AdilKultur-SMS

1343-ATCo Day

1346-SHY-YDK

1351-KAZA ve ROOT-CAUSE

Year 2012 Senesi

1201 - Pilot

1204-Türkiye İş Kurumu

1207-İngilizce Mütercim Tercüman

1212-İz Bırakanlar

1218-Okullu Olmak

1224-Sibernetik ve Günümüz

1236-Eğitim Üzerine

1241-Cape Town Konvansiyonu ve Hava Aracı Protokolü

1248-İlk Adım

1202 - Kırık Cam Teorisi

1205 - AIM ve NEXTGEN-SESAR-SWIM-AIXM

1209 - Havalimanı - Havaalanı

1214 - Dunning-Kruger Sendromu

1220-Günümüz Teknik Gelişmeleri ve Algımız

1225-Kabin Ekibi ve Algı

1238-Yeni eşya yok!

1242-“Doğrusal Uçuş” üzerine!

1250-“Telaşsız Kültür” üzerine!

1203-Yasa Teklifi

1206-Bu Insanları Nasıl Uçağa Alıyorlar???

1211-Başarı versus Ceza

1216-Annemizden Neler Öğrenebiliriz

1222-NE CARNE NE PESCE.!

1226-Eğitim ve Sonuçları

1239-Düşünce Geliştirme Kültürü

1245-Tarih nasıl yazılır?

Year 2011 Senesi

1101-Kırık Cam Teorisi

1104-Diş Dotorları CRM uygulayacak

1107-SMS/GYS Uygulaması

1110-Yeni Nesil Havacılık Profesyonelleri

1113-Hukuk ve Yansıması

1116-Kitaplık

1119-Hava Hukuku iki yeni belge ile tanıştı

1122-Eurocontrol ve Ekonomi

1132 - Türk Bayrağı'nın Rengi

1139 - Uçaklarda Kabin Yüklemesi

1142 - Kuraldışı Yolcu ve Yönetmelik

1146 - Türk Sivil Havacılığına Adını Yazdıranlar

1150 - Eğitim ve Havacılık

1102-GYS ve Türkiye

1105-Ekonometri ve Ahlak

1108-Çağrı Adı Kargaşası

1111-Türkiye-ICAO İlişkileri

1114 - AIS + FIC = AIM

1117-Uçaklarda Sulu Kural

1120 - Olmak ya da olmamak-NGAP

1123 - Yaz Geldi!

1137-SHY Denetim

1140-AHL de Kuş Yasağı

1143-Dünya Hava Trafik Kontrolörleri Günü

1148-Havacılık Kalitesi

1151-Eğitim zorunlu ama hala öğrenmeye gerek var

1103-Hukuk ve Tanım

1106-SHT SMS

1109-Ratio Legis

1112-Eğitimin Gücü-Güçlü Eğitim

1115-Hacker'lar Uçak Düşürebilir

1118-Türkiye Pilotlar Günü

1121-Eurocontrol ATM Güvenlik Yönetimi

1129-SHGM, Denetim ve Ücretlendirme

1138-Para Karşılığı Havacılık

1141-Düzensiz Yolcu - Pencerenin Perdesi

1144-Cumhuriyet Bayramı

1149-2011 Yılında Dünya Sivil Havacılık Günü

1152-Sene Sonu Çabuk Geldi

Year 2010 Senesi

1052-2010 Senesi ve Hafta 52

1049-Dünya Kalite Günü ve SHGM

1046-Kural Dışı Host ve Hostes

1043-TALPA ve Hava Hukuku

1020-Türkçe Havacılık

1051-Kanunların Uyumu

1048-Havacılık ve Analiz

1045-Zıtlık Çelişkisi

1042-Uçak ve Bayrak

1050-Güvenlik Yönetim Sistemi (GYS)

1047-Tarifeli Sefer ve Uçak İşletmeciliği

1044-Önlenemeyen Yükseliş

1041-Yetisiz Yolcu Hakları

Year 2009 Senesi

0901-Meslek Odalari

0906-Yolcu Ofkesi

0921-H1N1

0934-Türk Sivil Havacılık Kanunu

0938-Varşova'dan Montreal'e

0902-Kendimizi Tanimak

0908-Yumusak Gecis

0922-Demek ki oluyormuş-mu

0936-EASA Yolunda

0939-Iyi Niyet

0904-A320 Ditching

0920-Türk Siv.Havacılığı ve Meslek

0923-Ucak Secimi

0937-Meslek ve Puf Noktası

0940- DMH-LCC

Year 2008 Senesi

0801-Hamile/Pregnant Kuralı

0839-Limit Alti

0843-ILS ve CAT-IIIa

0846-PF ve PNF

0822-Türk Şirketleri Kazaları

0840-Vgo-Vstop

0844-Havacılık Hakları-Wrights

0847-Turbulence

0837-Neden ATCo Olmak Zor

0841-TODA-ASDA

0845-Biokimlik

0848-JAA ve SHGM

Year 2007 Senesi

0703-Nav-Kit

0715-Yakit Yonetimi

0719-Ucusta Sürat Düzenlemesi

0730-Türk Sivil Havacılık Sistemi

0745-CG ve Ipuclari

0748-Ucuş Çesitleri

0712-Dis Yatida Dispec

0717-Yakit Yönetimi ve Irtifa

0720-Dispatcher License

0735-Dispatcher

0746-Pist Numaralama Sistemi

0749-Havacilik Meteorolojisi

0713-Dispatcher Duties

0718-Kalkis Flap Seçimi

0729-Dispartcher Flights

0738-CRM ve Memnuniyet

0747-Havacilik Kisaltmalari

0750-Meslek Kavramı